ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

02.10.2019.

Početak prodaje digitalnih proizvoda domaćih programera u prodavnici Google Play Store

Narodna banka Srbije ovim putem pozdravlja početak pružanja usluge Google Merchant Account u Republici Srbiji.

Uvođenjem ove usluge za našu zemlju, domaćim programerima omogućeno je da se na platformi Google Play Store registruju kao „trgovci“, tj. da otvore Google Merchant Account, putem koga bi na navedenoj platformi prodavali svoje digitalne proizvode i aplikacije, kao i određene dodatne sadržaje u okviru tih aplikacija (npr. dodatke za igrice i sl.). 

Podsećamo na to da je Narodna banka Srbije znatno doprinela uvođenju navedene usluge, time što je po obraćanju zastupnika kompanije Google odmah razmotrila platni aspekt ovog poslovnog modela i pronašla odgovarajuće rešenje za prenos novčanih sredstava između kupaca i prodavaca na platformi, koje je u skladu s propisima Republike Srbije i ustaljenim modelom poslovanja kompanije Google, od koje je jedino zavisio početak omogućavanja tih usluga. Na taj način i u skladu s drugim aktivnostima, Narodna banka Srbije je još jednom podržala rad domaćih programera i njihov pristup svetskom tržištu, kao i razvoj IT sektora u našoj zemlji u celini.

Imajući navedeno u vidu, pozivamo domaće programere i IT zajednicu da putem platforme Google Play Store ponude svoje proizvode i ostvare profitabilan pristup svetskom tržištu digitalnih sadržaja.

Kabinet guvernera