ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

08.10.2019.

Prva poseta Federalnih rezervi Narodnoj banci Srbije – izuzetne pohvale uspesima Srbije

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s visokom delegacijom Federalnih rezervi Njujorka, što je prva poseta predstavnika ove institucije našoj centralnoj banci.

Ukazujući na dobre odnose dveju institucija u korespondentskim odnosima i stručnoj saradnji, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je rezultate koje je Srbija postigla tokom prethodnih sedam godina u stabilizaciji svoje ekonomije i društva. Predstavnici jedne od najuticajnijih centralnih banaka u svetu pohvalili su postignuto i odali priznanje za uspehe Srbije na transformaciji ekonomije i društva ka modernom i razvijenom. Naglasili su da je ova poseta bila izuzetna prilika za razmenu iskustava visokih predstavnika dveju centralnih banaka koje imaju odličnu saradnju.

Zahvaljujući gostima na odluci da posete Srbiju, guverner Jorgovanka Tabaković je napomenula da naša zemlja poslednjih meseci dobija zaslužena priznanja za ostvarene rezultate i od tržišnih učesnika i od drugih eminentnih institucija.

„Emisija evroobveznice u junu ove godine, prve koju je Srbija emitovala u evrima na međunarodnom tržištu, bila je za našu zemlju jedna od tačaka prekretnica ka još bržem, ali održivom razvoju. Od ovog istorijskog uspeha – kada je za srpsku hartiju bilo zainteresovano više od 300 investitora, tražnja bila gotovo šest i po puta veća od ponude, a obveznica emitovana po rekordno niskoj kamatnoj stopi od 1,6% – Srbija je jasno poslala sliku u svet da je na čvrstom putu pozitivne ekonomske transformacije.”
 
Guverner Jorgovanka Tabaković je istakla da je nakon ovog događaja znatno povećana tražnja, pre svega stranih investitora, za dinarskim dugoročnim obveznicama Republike Srbije i da su uslovi finansiranja države, privrede i građana postali znatno povoljniji. Tome je u velikoj meri doprinela i Narodna banka Srbije, koja je svojim merama i aktivnostima samo u ovoj godini kamatne stope na tržištu novca spustila za više od jednog procentnog poena – na istorijski najniže nivoe. „Danas svaka kompanija u Srbiji vredi više i može da se finansira po znatno povoljnijim uslovima, a one najveće – i na međunarodnom tržištu.”

Tokom razgovora naglašeno je da su u septembru stigla priznanja za ostvarene rezultate i od dve renomirane rejting agencije. Prvo je 6. septembra agencija Moody’s povećala izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, da bi pre nekoliko dana, 27. septembra, agencija Fitch Srbiji povećala kreditni rejting i postavila je na samo jedan nivo od investicionog ranga, karakterističnog za zemlje s visokim nivoom sigurnosti ulaganja. „Ono što su prvo prepoznali tržišta i investitori, a što se pokazalo i kroz pad premije rizika Srbije tokom prethodnih godina, počele su da uvažavaju i prepoznaju međunarodne institucije i, konačno, rejting agencije, one koje su najkonzervativnije u odavanju priznanja”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Gosti iz Federalnih rezervi Njujorka pohvalili su uspehe Narodne banke Srbije u održanju stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu. Inflacija je i šestu godinu uzastopno niska i stabilna, na prosečnom nivou od oko 2%, čime je uporediva s razvijenim ekonomijama. Relativna stabilnost domaće valute u velikoj meri je doprinela postizanju opšte makroekonomske stabilnosti, što Srbiju izdvaja kao omiljenu investicionu destinaciju u ovom delu Evrope. Aktivnošću Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu konstantno se uvećavaju devizne rezerve naše zemlje, čime se povećava stabilnost domaćeg finansijskog sistema i otpornost na potencijalne potrese iz međunarodnog okruženja.

U svom obraćanju, guverner Jorgovanka Tabaković istakla je i održivost rasta domaće ekonomije, za koju očekujemo da će u ovoj godini zabeležiti realni rast od 3,5%, uprkos usporavanju u eksternom okruženju. „Nastojimo da našu zemlju dovoljno osnažimo, modernizujemo i dovedemo na nivo razvijenih ekonomija, sve s ciljem da naši građani bolje žive”. Srbija na tom putu gradi dobre odnose i međunarodnu saradnju sa svim zemljama, što je omogućilo i široko rasprostranjen izvoz i priliv stranih direktnih investicija. „Upravo su postignuta stabilnost i diversifikacija, u nepredvidivom ambijentu međunarodnih dešavanja, dale ključan doprinos održivosti rasta i razvoja naše ekonomije.”

Predstavnici Federalnih rezervi Njujorka pohvalili su i činjenicu da se iz godine u godinu revidiraju naviše povoljni ekonomski pokazatelji Srbije, pri čemu je posebno ukazano na to da je rast srpske ekonomije u 2018. iznosio 4,4%, a da se očekuje da učešće fiksnih investicija u bruto domaćem proizvodu brže od očekivanog dostigne 25%, čime će se dodatno podstaći ekonomski napredak.

Guverner je istakla i da smo u godinama iza nas uredili i domaći finansijski sektor. „On je visoko kapitalizovan, likvidan, profitabilan, a nivo i učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima najniži su od kada se mere – na kraju jula ovaj pokazatelj je iznosio 4,98%.”

Gostima je od posebnog značaja bila razmena iskustava i saveta u vezi sa aktivnostima i merama koje je Narodna banka Srbije s velikim uspehom koristila u ambijentu smanjenih viškova likvidnosti, koji je početkom godine bio prisutan u Srbiji, a s kojim se sada suočavaju i Federalne rezerve Njujorka. „Delujući proaktivno i koristeći prave instrumente, poslali smo jasan signal bankama da stabilnost domaćeg finansijskog tržišta nema alternativu, čime smo u potpunosti uravnotežili situaciju likvidnosti“, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Uz veliku zahvalnost za detaljno predstavljena kretanja u srpskoj ekonomiji i čestitke za postignute uspehe, članovi delegacije Federalnih rezervi Njujorka napomenuli su da je ova prva poseta Narodnoj banci Srbije otvorila vrata još boljoj budućoj saradnji naših institucija i daljim dolascima čelnika najuticajnije centralne banke na svetu.

Kabinet guvernera