ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

25.10.2019.

Narodna banka Srbije i u 2019. izrađuje numizmatički novac s likom Nikole Tesle

Narodna banka Srbije će u 2019. godini izraditi numizmatički novac od srebra s likom Nikole Tesle, čime će nastaviti realizaciju aktivnosti definisanih Okvirnim sporazumom o saradnji s kompanijom Mish International Monetary Inc od 5. februara 2018. godine.

Sporazumom je predviđeno da Narodna banka Srbije u svakoj kalendarskoj godini tokom trajanja sporazuma izradi 210.000 kovanica od srebra, u skladu sa odobrenim dizajnom i probnim otkovkom, od čega 10.000 kovanica u tehnici peskiranja reljefnih površina (proof tehnika) i 200.000 kovanica u tehnici blagog peskiranja (proof like tehnika), a u skladu sa zaključenim pojedinačnim ugovorima.

Prilikom izrade dizajna srebrnjaka, uzete su u obzir sve odredbe koje propisuje Zakon o Narodnoj banci Srbije (oznaka nominalne vrednosti, oznaka banke emitenta, obeležja države emitenta, izgled aversa i reversa).

Avers je jedinstven za svih pet godina važenja sporazuma (lik Nikole Tesle) i ne menja se, dok se na reversu mogu menjati obeležja, koja će biti definisana pojedinačnim ugovorima – planirano je da bude najmanje pet takvih izmena kako bi bilo zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle. Naručiocu je data mogućnost da bira motive i natpise na srebrnjacima. Na srebrnjaku koji će biti izrađen u 2019. godini, na reversu, u centralnom delu, prikazan je model radijski upravljanog broda, kojim je demonstriran radijski i bežični prenos.

Projekat je od velikog interesa za Republiku Srbiju, pre svega zbog promocije Republike Srbije i njene kulturno-istorijske baštine u svetu, ali je istovremeno i ekonomski opravdan, budući da se njime ostvaruje značajan pozitivan finansijski efekat.

Prodaja srebrnjaka s likom Nikole Tesle izdanja Narodne banke Srbije 2019. godine uskoro će biti organizovana na blagajni u sedištu Narodne banke Srbije, Nemanjina 17, kao i na blagajnama filijala Narodne banke Srbije u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Užicu.

Kabinet guvernera