ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

30.12.2019.

Procene ekonomskih i spoljnotrgovinskih kretanja u 2019. godini

Preliminarne procene Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su u 2019. godini nastavljena povoljna makroekonomska kretanja, uz snažan privredni rast i nisku i stabilnu inflaciju.

Nakon što se i prethodnih pet godina kretala na nivou od oko 2%, inflacija je i šestu godinu zaredom ostala niska i stabilna i u decembru je iznosila 1,9% na međugodišnjem nivou.

Godišnji realni rast bruto domaćeg proizvoda bio je viši od projektovanog i iznosio je 4,0%, vođen investicijama, izvozom i održivim rastom finalne potrošnje. Nakon što su u prethodnoj godini povećane za 17,8%, fiksne investicije su, prema preliminarnoj proceni u 2019. godini, povećane za dodatna 14,2%, čime se njihovo učešće u bruto domaćem proizvodu ubrzano približava ka nivou koji je karakterističan za zemlje srednje Evrope.

Ukupna industrijska proizvodnja povećana je za 0,3%, a najveći doprinos rastu dalo je građevinarstvo koje je zabeležilo stopu rasta od 28,5%. Pored toga, odlični rezultati ostvareni su i u uslužnim sektorima. Turistički promet veći je za 7,6%, ugostiteljski promet za 9,1%, saobraćaj beleži povećanje aktivnosti od 6,4%, a promet u trgovini na malo realno povećanje od 9,2%.

Povoljna kretanja u realnom sektoru nastavila su da se pozitivno odražavaju i na tržište rada, gde raste zaposlenost i zarade u privatnom sektoru.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema preliminarnim procenama, robni izvoz izražen u evrima veći je za 8,0%, a uvoz za 7,8%. Ključan doprinos rastu izvoza dao je izvoz prerađivačke industrije, dok je rast uvoza pre svega rezultat rasta uvoza investicione opreme i rasta uvoza industrijskih sirovina. Pored toga, u uslovima rasta životnog standarda stanovništva, raste i uvoz potrošne robe.

Objavljeni podaci potvrđuju da je naša privreda ostvarila odlične rezultate i u 2019. godini uprkos usporavanju eksterne tražnje, kvotama na izvoz čelika u Evropskoj uniji i uvedenim taksama od 100% na isporuku robe i usluga na Kosovo i Metohiju. U skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, snažan privredni rast rezultat je domaćih faktora, pre svega očuvane makroekonomske, finansijske i fiskalne stabilnosti, kao i unapređenja ukupnog poslovnog i investicionog ambijenta.

Kabinet guvernera