ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

12.02.2020.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u januaru

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2020. godine bile su na novim najvišim nivoima krajem meseca od 2000. godine, otkad se na ovaj način prate podaci.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2020. godine iznosile su 13.694 miliona evra, što je za 316 miliona evra više nego u decembru 2019. godine. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11.640 miliona evra i bile su veće za 199 miliona evra nego na kraju 2019. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru rezultat je neto priliva i po osnovu deviznih transakcija (ukupno 153,9 miliona evra) i po osnovu pozitivnog tržišnog efekta (162,1 milion evra). Neto prilivi u januaru ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (90,1 milion evra), aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru tekuće godine (ukupno 45 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 18,8 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 618,3 miliona evra i bio je za 121,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra.

Kabinet guvernera