ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

30.06.2020.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u maju zabeležila je mesečni rast od 10,1% desezonirano, čime je nadoknađen značajan deo smanjenja proizvodnje iz marta i aprila zbog pandemije virusa korona. Oporavak ukupne industrije vođen je oporavkom prerađivačke industrije, koja je ostvarila mesečni rast od 14,5% desezonirano. U okviru prerađivačke industrije zabeležen je mesečni rast u 20 od 24 oblasti, među kojima su i oblasti pogođene smanjenom eksternom tražnjom u prethodnim mesecima.

Kada je reč o međugodišnjoj dinamici industrijske proizvodnje, ona je, u skladu sa očekivanjima, u maju ostala negativna, tako da je fizički obim ukupne industrije smanjen za 9,3%, a prerađivačke industrije za 9,4% u odnosu na maj 2019. Slična kretanja zabeležena su i u rudarstvu (–3,9% mg.) i energetici (–11,5% mg.).

Promet u trgovini na malo u potpunosti se oporavio i u maju je realno veći za 4,7% međugodišnje, dok je u periodu januar–maj 2020. ostvaren realni rast prometa u trgovini od 2,7% međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz na mesečnom nivou beleži oporavak od 5,8% desezonirano, vođen rastom izvoza prerađivačke industrije od 7,9% desezonirano. Oporavak je zabeležen i kod robnog uvoza, 11,4% desezonirano, koji je vođen rastom uvoza opreme i repromaterijala za potrebe industrije. Na međugodišnjem nivou, robni izvoz i uvoz u maju beleže pad (–25,6% mg. i –27,1% mg., respektivno), što je u skladu sa očekivanjima, s obzirom na to da se eksterna tražnja i međunarodni lanci proizvodnje nisu još u potpunosti oporavili.

Kabinet guvernera