ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

27.06.2008.

Od 1. jula izmenjeno objavljivanje zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru

Narodna banka Srbije će od 1. jula 2008. izmeniti način objavljivanja podataka o zvaničnom srednjem kursu dinara, utvrđeno je  izmenama Odluke o uslovima i načinu rada deviznog tržišta. Cilj je da se obezbedi pravovremeno informisanje tržišnih učesnika o kretanju kursa dinara, unapredi sistem izveštavanja banaka i omogući efikasniji monitoring tokova na deviznom tržištu.

Počevši od 1. jula, Narodna banka će svakog radnog dana do 18.00 časova, preko svog veb sajta, objavljivati podatak o zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru, koji će se primenjivati od 8.00 časova narednog radnog dana. Tada će se, kao i do sada, formirati i objavljivati kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i prema drugim valutama.  NBS smatra da će informacija o kursu dinara istog radnog dana, a sa primenom od narednog dana, blagovremeno pripremiti učesnike za njihovo devizno poslovanje i da će doprineti stabilnijim odnosima na  deviznom tržištu. 

Takođe, Narodna banka će svakog radnog dana do 14.00 časova, preko svog veb sajta, objavljivati i podatak o kretanju kursa dinara u toku radnog dana, odnosno  indikativni kurs na bazi podataka o obavljenoj trgovini na međubankarskom deviznom tržištu do 12.30 časova. I na ovaj način obezbediće se da svi tržišni učesnici, kao i njihovi klijenti, istovremeno i blagovremeno budu obavešteni o kretanju kursa dinara.

Kabinet guvernera