ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

08.01.2009.

Kancelarije za finansijsku edukaciju građana počele sa radom

U svim filijalama Narodne banke Srbije, u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Užicu i Beogradu, počele su sa radom kancelarije za finansijsku edukaciju građana. Otvaranjem ovih kancelarija Narodna banka je omogućila da građanima širom Srbije budu dostupne razumljive i sveobuhvatne informacije o finansijskim proizvodima koji se javljaju na našem finansijskom tržištu, ali i o aktivnostima iz delokruga NBS.

Kancelarije za finansijsku edukaciju su snabdevene računarima koje građani mogu da koriste kako bi posetili ne samo internet stranicu NBS, već i sajtove drugih finansijskih institucija. Uz edukativne materijale koje je NBS izradila za korisnike finansijskih usluga, kancelarije građanima obezbeđuju i stručnu pomoć u vezi svih nedoumica koje imaju na polju ličnih finansija.

Na ovaj način NBS nastavlja aktivnosti usmerene na edukaciju građana, imajući u vidu da im unapređenje znanja iz oblasti finansija omogućava da bolje upravljaju svojim novcem, donose dobre finansijske odluke i preuzimaju odgovornost za njih. Tako je u septembru prošle godine NBS otvorila novu internet stranicu www.tvojnovac.nbs.rs namenjenu korisnicima finansijskih usluga i najširoj javnosti, na kojoj su objavljeni vodiči za životno važne teme, poput  „Polazite na fakultet“, „Odvajate se od roditelja“, „Dobili ste prvi posao“, „Osnivate porodicu“.... Građanima su na sajtu NBS na raspolaganju i korisni alati, kalkulatori,  pomoću kojih mogu da provere koliko su zaduženi, da li im je refinansiranje kredita isplativo, kolika bi im bila rata u slučaju promene kamatne stope i slično.

Otvaranjem kancelarija za finansijsku edukaciju građana u svojim filijalama Narodna banka je, između ostalog, omogućila da i građani koji ne poseduju računar mogu da koriste ove i druge korisne informacije o sve brojnijim i sve složenijim finansijskim proizvodima.

Kabinet guvernera