ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

12.06.2012.

Saopštenje povodom najnovijeg oglašavanja FX platformi za trgovanje

Povodom najnovijeg oglašavanja elektronskih servisa – FX platformi za trgovanje, kojim ti servisi najavljuju pružanje usluga trgovine finansijskim derivatima preko svojih inostranih partnera, Narodna banka Srbije još jednom želi da skrene pažnju javnosti na sledeće:

Rezidenti (domaća pravna lica i građani) mogu obavljati poslove s finansijskim derivatima koji su standardizovani i kojima se trguje na regulisanom tržištu i/ili multilateralnoj trgovačkoj platformi u inostranstvu. Neophodno je pritom da organizator tržišta u inostranstvu, berza ili investiciono društvo, poseduje dozvolu za rad koju je izdao nadležni organ u skladu s propisima te države i da nadzor nad poslovanjem tog lica vrši organ koji je i inače nadležan za nadzor nad tim tržištem na teritoriji strane države. Zbog toga je od posebne važnosti da se građani detaljno informišu o ispunjenosti tih uslova od strane navedenih lica u inostranstvu, bez obzira na koji način ih njihovi poslovni partneri u Republici Srbiji predstavljaju.

Poslove s finansijskim derivatima rezidenti mogu obavljati isključivo preko banke, u skladu s propisom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom.
 
Ističemo i da su ulaganjem svojih sredstava preko elektronskih servisa građani i pravna lica izloženi višestrukim rizicima. Pored toga što su za poslove s finansijskim derivatima potrebni znanje i iskustvo koje se stiče godinama i što njihovo odsustvo u vrlo kratkom roku može dovesti do znatnog ili potpunog gubitka uloženih sredstava, trgovina preko FX platformi se vrlo često zasniva na poslovanju s licima u inostranstvu nad kojima Narodna banka Srbije nema bilo kakvu kontrolu.

Narodna banka Srbije na ovaj način želi da građanima ponovo skrene pažnju da prilikom ulaganja sredstava na finansijskim tržištima, pored obećavanih visokih prinosa, koji po pravilu sa sobom nose visoke rizike gubitaka, treba da sagledaju i druge rizike koje ta ulaganja nose.

Kabinet guvernera