ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

06.11.2012.

Prvi put prodata dugoročna dinarska obveznica banke na Beogradskoj berzi

Erste banka a.d. Novi Sad danas je primarno prodala prvu seriju dinarskih dugoročnih obveznice na Beogradskoj berzi, čime je postala prva banka u Srbiji koja je na ovaj način, transparentno, uz javni poziv i aukcijskim putem, omogućila učešće svim zainteresovanim domaćim i stranim investitorima. Prodato je 1,5 milijardi dinara nominalne vrednosti obveznica emitovanih s rokom dospeća od dve godine, tromesečnom isplatom kupona i godišnjom kamatnom stopom od 15%.    

Prodaja je pokazala da na tržištu postoji interes za dugoročno dinarsko investiranje i u dužničke hartije od vrednosti bankarskog sektora. Ova emisija takođe doprinosi razvoju domaćeg tržišta kapitala budući da proširuje lepezu finansijskih instrumenata kojima se trguje na Beogradskoj berzi. Ovakve emisije pozitivno deluju u pravcu dinarizacije i stabilnosti domaćeg finansijskog sistema, jer veće učešće dugoročnih dinarskih izvora banaka znači i veće dugoročno kreditiranje u dinarima, odnosno smanjivanje deviznih rizika u domaćem finansijskom sistemu.

Narodna banka Srbije pozitivno ocenjuje prodaju dugoročnih dinarskih obveznica i očekuje da će domaće banke u narednom periodu u sve većoj meri koristiti ovaj vid finansiranja, kao i da će im se pridružiti domaća preduzeća i međunarodne finansijske institucije.

Kabinet guvernera