ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

19.12.2015.

Agencija Fitch Ratings popravila izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije

Agencija Fitch Ratings popravila je izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „stabilnih“ na „pozitivne“ i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou B+.

Prema njihovoj oceni, popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su pre svega brži privredni rast od očekivanog, dosledno sprovođenje plana fiskalne konsolidacije i smanjenje eksterne neravnoteže. Ova agencija je revidirala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2015. naviše, sa 0,0 odsto na 0,7 odsto, dok se u 2016. očekuje rast od 1,7 odsto. Reviziju projekcija naviše izvršili su zbog bržeg rasta investicija i manjeg pada finalne potrošnje.

Kao rezultat sprovođenja kredibilnog programa konsolidacije, fiskalni deficit u 2015. biće znatno manji od inicijalno projektovana 6,3 odsto BDP-a i iznosiće 4,1 odsto BDP-a. Ocenjuje se da će nastavak uspešne realizacije programa konsolidacije doprineti održivosti javnih finansija.

Eksterna neravnoteža je smanjena i u srednjem roku se očekuje tekući deficit na nivou između četiri i pet odsto BDP-a. Ističu da je tekući deficit u 2015. u celosti pokriven stranim direktnim investicijama, što smanjuje potrebu za eksternim finansiranjem.
 
Pozitivno se ocenjuju i napori Srbije u popravljanju poslovnog okruženja, što potvrđuje i napredak na rang-listi izveštaja o uslovima poslovanja Svetske banke (Doing Business 2016).

Kao potencijalni rizik navodi se proces strukturnih reformi, pre svega u javnom sektoru. Odstupanje od plana dogovorenog s Međunarodnim monetarnim fondom oko rešavanja pitanja strateških javnih preduzeća, prema njihovoj oceni, moglo bi imati negativan uticaj.
 
Agencija Fitch Ratings je konstatovala da je srpski bankarski sektor, sa adekvatnošću kapitala na nivou od 21,4 odsto, visoko kapitalizovan. Iako visok nivo problematičnih kredita predstavlja izazov, konstatuje se da je Vlada Republike Srbije usvojila strategiju za njihovo rešavanje koja treba da doprinese rastu kreditiranja privatnog sektora. Sprovedena su posebna dijagnostička ispitivanja kvaliteta aktive 14 banaka, na osnovu čega je ocenjeno da ne postoji potreba za njihovom dokapitalizacijom.

Kabinet guvernera