latinica | english

Изложба „Свет у оку жене – жена у оку уметника”

У среду, 18. септембра, у 19 часова, у изложбеном простору Народне банке Србије на Славији (Немањина 17), биће отворена међународна изложба слика, скулптура и фотографија под називом „Свет у оку жене – жена у оку уметника”.

На изложби ће бити представљени радови реномираних уметника из земље и иностранства, као и радови српских уметника из дијаспоре (Француска, Швајцарска,Италија), и то: Беатрис Гамимбе, Скарлет Баптиста, Весна Бајалска, Јармила Вешовић, Милица Којчић, Весна Милуновић, Душка Радуновић, Мирјана Томашевић, Љубиша Ђурић, Слободанка Ракић Шефер, Лазар Димитријевић, Биљана Лапевски, Марија Сибиновић, Ненад Станковић, Марија Ђурић, Михајло Војновић, Лепосава Милошевић Сибиновић, Милош Сибиновић, Снежана Милошевић, Рајко Каришић, Микан Аничић, Слободан Сотиров, Небојша Савовић Нес, Љубомир Лацковић, Небојша Бабић и Стојан Миланов.

Кустос изложбе је историчар уметности Мирјана Савић.
Изложба у Народној банци Србије приређује се у оквиру манифестације „Дани европске баштине”, коју је иницирао Савет Европе и Европска Комисија 2002. године. Ова манифестација се сваког септембра организује широм европског континента, а њене циљеве су 2007. године у Београду заједнички предочили Тери Дејвис, генерални секретар Савета Европе, и Јан Фигел, члан Европске комисије 2007. године: „Културна баштина је камен темељац Европе, а Дани европске баштине драгоцено су оруђе да се охрабре и унапреде поштовање, љубав и брига за наше заједничко културно наслеђе код највећег броја грађана и на најширем могућем простору европског континента.”

Изложба „Свет у оку жене – жена у оку уметника” биће отворена за јавност до 2. октобра.