23.09.2020.

Sastanak guvernera Jorgovanke Tabaković s predstavnicima američke delegacije

Guverner Jorgovanka Tabaković sastala se danas s predstavnicima američke delegacije, koju su činili visoki predstavnici Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD (U.S. International Development Finance Corporation – DFC), Izvozno-uvozne banke SAD (Export-Import Bank of the United States – EXIM), budući šef kancelarije DFC-a u Beogradu kao i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.

Sama poseta visokih predstavnika iz SAD predstavlja nastavak saradnje koja je trasirana tokom nedavnog sastanka u Vašingtonu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika SAD Donalda Trampa. Tom prilikom postignuti su dogovori koji predstavljaju okosnicu dalje saradnje Srbije sa SAD i unapređenja odnosa dveju zemalja na ekonomskom planu. Poseta predstavnika američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije i Izvozno-uvozne banke označava početak sprovođenja ovih dogovora i njihovu dalju konkretizaciju preciziranjem razvojnih projekata i oblasti saradnje.

U uvodnom delu sastanka guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da nema dileme da je cilj SAD jačanje regionalne saradnje na ovim prostorima, a da je predsednik Aleksandar Vučić kreator ideje „Mini Šengena” i predlagač ideja koje znače ekonomski i društveni razvoj na prvom mestu Srbije, ali i regiona svakako. „Onome koji je sav svoj politički kapital stavio u funkciju napretka Srbije, a to je predsednik Vučić, ja ću ostati pouzdan oslonac. Sa institucijom na čijem sam čelu nastavićemo da radimo tako da predsednik Vučić ima punu podršku u očuvanju u svakom smislu stabilne Srbije, pa i finansijski, koja je njegov i naš ključni cilj”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković. Ona je dodala i da kao guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ima priliku da tokom prolećnih i jesenjih zasedanja MMF-a i Svetske banke vidi gde se Srbija nalazi na globalnoj investicionoj mapi, a interesovanje ogromnog broja investitora govori da smo u samom vrhu. Da veruju u perspektive Srbije potvrđuju i prilivi stranih direktnih investicija u Srbiju, koji prelaze 8% bruto domaćeg proizvoda i čine oko 60% ukupnih priliva na Zapadni Balkan.

Predstavnici američke delegacije su na samom početku izneli ocenu da je predsednik Vučić izuzetan i jak lider, s jasnom vizijom napretka Srbije. Istakli su i da je rad i doprinos Narodne banke Srbije izuzetno važan za uspeh Srbije, a činjenica da je dinar ostao stabilan i tokom pandemije nedvosmisleno govori o načinu našeg rada i našim rezultatima. I rast kreditnog rejtinga Srbije govori jasno o rezultatima rada Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije.

Predstavnici američke delegacije istakli su i da je predsednik SAD Donald Tramp izuzetno posvećen tome da se sporazum realizuje na najbolji mogući način i da nova ekonomska saradnja bude takva da donese što više novih radnih mesta. Predstavnici američke delegacije naveli su i da su u prethodnom periodu imali priliku da se sastanu s predstavnicima privatnog sektora u Srbiji, koji su naveli da način vođenja Narodne banke Srbije stvara sigurnost koja im je neophodna za dugoročno poslovanje i da im posebno znači stabilnost domaće valute i niska i predvidiva inflacija. Posebno im je značila brza i efikasna reakcija centralne banke tokom pandemije virusa korona.

Tokom sastanka predstavnici američke delegacije govorili su detaljnije o politici DFC-a, oblicima prisustva na tržištu, posvećenosti tržištima i lokalnim kompanijama. Rad EXIM banke komplementaran je radu DFC-a i one mogu raditi zajedno na različitim dugoročnim projektima koji jačaju veze između regiona i ekonomija.

Na kraju sastanka zaključeno je da je ključni zadatak razvoj i da u meri u kojoj se u Srbiji omogući jačanje infrastrukture, jačanje privrede, a posebno otvaranje novih radnih mesta, bićemo uspešniji na ovom zajedničkom zadatku. Centralna banka koja uspešno čuva stabilnost – monetarnu i finansijsku, jeste jedan od veoma važnih oslonaca na tom putu.

Podsećanja radi, početkom ovog meseca, i američki Stejt department objavio je izveštaj o uslovima poslovanja i investicionoj klimi za 2020. godinu za više od 170 zemalja i tržišta, uključujući i Srbiju. Za Srbiju se u tom izveštaju konstatuje da je investiciona klima popravljena u prethodnih nekoliko godina, čemu su doprinele pre svega preduzete makroekonomske reforme, ojačana finansijska stabilnost, povećana fiskalna disciplina i napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U pogledu mera i aktivnosti koje su iz domena Narodne banke Srbije, u izveštaju se navodi ocena MMF-a da je otpornost finansijskog sektora Srbije na rizike u prethodnom periodu pojačana. Ističe se da je kapitalizovanost bankarskog sektora znatno iznad regulatornog minimuma, da je povećan kvalitet aktive, kao i da su pokazatelji profitabilnosti stabilni. Navodi se da je ostvaren izuzetan napredak sistemskim rešavanjem pitanja problematičnih kredita, što je rezultiralo znatnim smanjenjem stanja ovih kredita, kao i njihovog učešća u ukupnim kreditima. Ističe se i visoka pokrivenost problematičnih kredita ispravkama vrednosti. U izveštaju se navodi i da su uslovi kreditiranja u Srbiji sada znatno povoljniji, da je poverenje u bankarski sistem očuvano, što se vidi i kroz rast štednje stanovništva. Daje se i ocena J.P. Morgan-a da je srpski dinar jedna od dve najrealnije vrednovane valute od 25 posmatranih valuta zemalja u razvoju, a na osnovu analize koju su objavili u decembru 2019. godine.

Konstatuje se i da je Vlada Republike Srbije u 2018. godini uspešno završila trogodišnji stendbaj aranžman s MMF-om, kao i da je znatno premašila fiskalne ciljeve definisane ovim aranžmanom. Sredinom 2018. zaključen je novi ekonomski program Republike Srbije s MMF-om, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika.

Ističe se i da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno njen strateški položaj, obrazovanu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini s ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom, kao i jednak tretman američkih kompanija s domaćim kompanijama i kompanijama iz drugih delova sveta. Stejt department ukazuje na to da su privredni rast i veća zaposlenost strateški prioritet Vlade Republike Srbije, a važan element za ostvarivanje ovog cilja predstavljaju preduzete strukturne reforme, pre svega u oblasti tržišta rada, izdavanja građevinskih dozvola, inspekcijskog nadzora, javnih nabavki i privatizacije. Kao dokaz toga navode i napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing business), gde je Srbija rangirana na 44. poziciji, a o boljoj poslovnoj klimi svedoči i rast kreditnog rejtinga Srbije.

Kabinet guvernera