05.10.2020.

Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda sa delegacijom Republike Srbije

Zvanični razgovori delegacije Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video-formatu. Delegaciju Republike Srbije predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodi Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Razgovori s misijom Međunarodnog monetarnog fonda, koji će trajati do 16. oktobra, vodiće se u okviru petog, poslednjeg polugodišnjeg razmatranja ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike. Ovaj vid saradnje s Republikom Srbijom Međunarodni monetarni fond odobrio je u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Tokom razgovora biće sagledana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, primena i efikasnost mera ekonomske politike preduzetih zbog pandemije COVID-19, a biće reči i o ekonomskim izgledima i projekcijama za naredni period. Pored toga, razmotriće se i status realizacije ciljeva u okviru praćenja programa saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom.

Kabinet guvernera