16.10.2020.

Završeni zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Republike Srbije

Zvanični razgovori delegacije Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda u okviru petog i poslednjeg polugodišnjeg razmatranja aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike završeni su danas sastankom, koji je održan u video-formatu.

Na završnom sastanku delegaciju Republike Srbije predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodio je Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Međunarodni monetarni fond ocenjuje da Srbija nastavlja s dobrim sprovođenjem programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike. Nakon pada ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju, koji je uzrokovan pandemijom, usledio je oporavak, koji je bio jači od procenjenog zahvaljujući obimnoj reakciji.

U odnosu na oktobarski izveštaj „Svetski ekonomski izgledi” (WEO), koji je predstavljen tokom godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, misija Međunarodnog monetarnog fonda je u međuvremenu znatnije povećala projekciju rasta Srbije za ovu godinu, uvažavajući podatke i kretanja u periodu nakon zaključenja izveštaja WEO. Za naredne godine procenjuju dinamičan rast Srbije, a već sledeće godine očekuju pun oporavak naše ekonomije od efekata pandemije. Ocenjuju i da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, čime će se dati podrška još bržem rastu privatnog sektora i dodatno ojačati srednjoročni izgledi našeg rasta.

Guverner Jorgovanka Tabaković podsetila je da imajući u vidu da se srpska ekonomija oporavlja brže nego što se očekivalo očekivanja, kao i da je u pojedinim delovima privrede već dostignut pretkrizni nivo aktivnosti, NBS revidirala centralnu projekciju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za 2020. godinu sa –1,5% na –1,0%. „Istovremeno, procenjujemo i da postoji mogućnost da rezultat na kraju godine bude i bolji od -1,0%, pre svega, ako se uzme u obzir obiman i sveobuhvatan paket monetarnih i fiskalnih mera donet u najkraćem roku“, istakla je guverner.”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Misija ocenjuje da je u Srbiji, kao reakcija na krizu, primenjen ogroman i adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera, što je bilo ključno u očuvanju naše ekonomije.

Međunarodni monetarni fond zaključuje i da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da će ostati pod kontrolom Narodne banke Srbije i u narednom periodu. I tokom pete revizije, misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je da je Narodna banka Srbije reagovala čitavim setom mera – od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost.

Guverner Jorgovanka Tabaković naglasila je da je i uslovima svetske ekonomske krize očuvana finansijska stabilnost u Srbiji, bankarski sektor je visoko likvidan, dobro kapitalizovan i s najnižim nivoom problematičnih kredita – 3,5%  na kraju avgusta 2020. godine, što predstavlja najniži ikada dostignuti nivo od momenta uvođenja ovog pokazatelja.

„Za mene je ključno to što smo odmah, na samom početku krize, doneli čitav set mera kojima smo sačuvali ekonomiju i radna mesta. Sačuvali smo poverenje naših građana i privrede da ćemo nastaviti da obezbeđujemo makroekonomsku i finansijsku stabilnost u svim uslovima”, naglasila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Kabinet guvernera