27.10.2020.

Predstavnici Narodne banke Srbije na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja

Predstavnici Narodne banke Srbije učestvovali su na sastanku s predstavnicima Evropske unije u okviru Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja, tokom kojeg su aktivno razmatrali makroekonomska kretanja i izglede Srbije.

U uvodnom delu sastanka predstavnici Evropske unije rekli su da su, između ostalih, otvorena i pregovaračka poglavlja 9 – Finansijske usluge i 17 – Ekonomska i monetarna politika, čime su oba poglavlja u kojima je Narodna banka Srbije rukovodeća institucija otvorena.

Predstavnici Narodne banke Srbije podsetili su na faktore rasta koje su sredinom oktobra detaljno izneli tokom razgovora sa Evropskom komisijom. Ponovljena je revidirana projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za ovu godinu naviše na –1% i ukazano na bolji ishod u trećem tromesečju ove godine od očekivanog, kao i na pozitivne rizike da rast može biti i veći. Istaknuto je da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou, što se očekuje i u srednjem roku, te je dat prikaz faktora koji su vodili i koji će voditi kretanje inflacije u narednom periodu na niskom i stabilnom nivou. Ukazano je i na ubrzan oporavak izvoza iz Srbije, koji je već u avgustu zabeležio nivo koji je bio pre pandemije, pri čemu će i tempo oporavka evropskih trgovinskih partnera uticati na kretanja u ovom segmentu.

Naš bankarski sektor je ovu krizu dočekao sa izgrađenim visokim rezervama likvidnosti i uz međunarodno uporedive pokazatelje koji upućuju na njegovu visoku stabilnost i otpornost. Zahvaljujući proaktivnom pristupu Narodne banke Srbije, učešće problematičnih kredita u Srbiji konstantno smo smanjivali na 3,5%, što je najniži nivo od kada se ovaj pokazatelj kvaliteta aktive banaka prati. Narodna banka Srbije, kao što je činila i do sada, nastavlja pažljivo da prati kretanja u finansijskom sektoru.
 
U ostatku dana predstavnici Narodne banke Srbije učestvovaće i u ostalim temama iz agende Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja.

Kabinet guvernera