30.10.2020.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u septembru zabeležila je međugodišnji rast od 4,6%, što je četvrti uzastopni mesec u kojem industrijska proizvodnja beleži rast. Međugodišnji rast industrije u septembru bio je vođen većom proizvodnjom u prerađivačkoj industriji (+4,1% međugodišnje), kao i u sektorima snabdevanja električnom energijom, gasom i parom (+9,6% međugodišnje) i rudarstva (+0,5% međugodišnje). U okviru prerađivačke industrije 16 od 24 oblasti je zabeležilo rast, a posebno se ističe pozitivan doprinos proizvodnje prehrambene industrije, metalnih proizvoda i električne opreme.

U periodu januar–septembar 2020, industrijska proizvodnja je smanjena za svega 0,2% u odnosu na isti period prethodne godine uprkos pandemiji i globalnom usporavanju. Kretanja u industrijskoj proizvodnji dodatno govore u prilog otpornosti srpske ekonomije i značaju paketa ekonomskih mera koji su donele Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije.

Promet u trgovini na malo u septembru bio je realno veći za 7,7% međugodišnje, dok je za period januar–septembar 2020. ostvaren realni rast prometa od 4,9% međugodišnje. Pored toga, nastavljen je oporavak turističkog prometa, iako je on i dalje niži nego pre krize – ukupan broj dolazaka turista u septembru niži je 43,1% međugodišnje, dok je broj njihovih noćenja niži 22,9% međugodišnje. Međutim, broj dolazaka domaćih turista u septembru veći je za 8,9% međugodišnje, a broj noćenja veći je za 18,8% međugodišnje, čime je delimično nadoknađen izostanak stranih turista usled pandemije.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz i robni uvoz u septembru prvi put od početka pandemije beleže međugodišnji rast (+4,7% i +8,5% međugodišnje, respektivno). Rast robnog izvoza vođen je oporavkom izvoza prerađivačke industrije, dok je rast robnog uvoza vođen rastom uvoza opreme i potrošne robe.

Republički zavod za statistiku objavio je podatke i o registrovanoj zaposlenosti u trećem tromesečju 2020. godine, prema kojima je ukupna registrovana zaposlenost 2,0% veća nego u trećem tromesečju prethodne godine.

Kabinet guvernera