16.11.2020.

Omogućeno instant plaćanje putem IPS QR koda Narodne banke Srbije na internet prodajnim mestima GIGATRONA , INFOSTUD – POLOVNI AUTOMOBILI, TEHNOMANIJE I KNjIŽARE „VULKAN”

Instant plaćanje korišćenjem IPS QR koda Narodne banke Srbije na svojim internet prodajnim mestima, pored izdavačke kuće LAGUNA, omogućili su i GIGATRON, INFOSTUD-POLOVNI AUTOMOBILI, kao i TEHNOMANIJA i KNJIŽARE VULKAN, u saradnji sa svojim bankama – Bankom Intezom i Rajfajzen bankom, i Narodnom bankom Srbije.

Narodna banka Srbije je u saradnji s bankama omogućila internet trgovcima da na jednostavan način primene rešenje za prihvatanje instant plaćanja na svojim internet prodajnim mestima korišćenjem metoda „IPS skeniraj”. Rešenja za prihvatanje instant plaćanja koja banke nude internet trgovcima prethodno je sertifikovala Narodna banka Srbije, a same banke su dužne da internet trgovcima pruže neophodnu tehničku dokumentaciju i podršku tokom procesa testiranja rešenja kako bi se u što kraćem roku omogućilo prihvatanje novog platnog instrumenta.

Za trgovce omogućavanje instant plaćanja na internet prodajnim mestima ima sledeće prednosti:

  • Naknade za prihvatanje instant plaćanja na internetu niže su od naknada za prihvatanje platnih kartica – Narodna banka Srbije je politikom niskih naknada stvorila uslove da instant plaćanja budu pristupačna svim internet trgovcima, a naročito malim trgovcima, koji zbog visokih troškova prihvatanja platnih kartica nemaju rešenja za internet plaćanje na svojim internet prodajnim mestima. Zato su utvrđene jedinstvene naknade koje banke prihvatioci plaćaju prema platnom sistemu za instant plaćanja Narodne banke Srbije – IPS NBS sistem (1 dinar za transakciju do 600 dinara, odnosno 2 dinara za transakciju preko 600 dinara), kao i međubankarska naknada 0,2% iznosa transakcije koju prihvatilac plaća izdavaocu. Na osnovu tako utvrđenih jedinstvenih naknada za banke učesnice u instant platnom sistemu Narodne banke Srbije, internet trgovcima je omogućeno da ugovore znatno niže naknade za prihvatanje instant plaćanja od onih koje su utvrđene za prihvatanje platnih kartica;
  • Novčana sredstva od prodaje odmah su na raspolaganju trgovcu bez obzira na to da li je kupovina izvršena radnim danima, danima vikenda ili praznicima, što trgovcu omogućava ostvarivanje pogodnosti u poslovima sa svojim partnerima i efikasnije upravljanje novcem (na primer mogućnost da trgovac ostvari popust u slučaju ranijeg izmirenja obaveza prema svojim dobavljačima);
  • Mogućnost da internet trgovac, u saradnji sa izabranom bankom prihvatiocem, pripremi i sopstveno rešenje za prihvatanje ovog instrumenta plaćanja na svom internet prodajnom mestu koje se u saradnji sa tom bankom sertifikuje u laboratoriji za testiranje Narodne banke Srbije – IPS TestLab. Svu relevantnu tehničku dokumentaciju i specifikaciju internet trgovci dobijaju od banke prihvatioca, kao i obezbeđene uslove za testiranje rešenja, uključujući i testiranje u IPS TestLab, bez plaćanja bilo kakve naknade za sertifikaciju tog rešenja kod Narodne banke Srbije.

S druge strane, instant plaćanje na internet prodajnim mestima i za kupce predstavlja jednostavan, brz i siguran način plaćanja, koji im znatno pojednostavljuje postupak kupovine, što motiviše kupca da na toj internet prodavnici kupuje i sledeći put.

Jednostavnost plaćanja za kupca jeste u tome što samo skeniranjem prikazanog IPS QR koda na internet stranici trgovca izvršava plaćanje. Dovoljno je da nakon završetka svoje porudžbine kao način plaćanja odabere instant plaćanje, a zatim biranjem opcije „IPS skeniraj” u aplikaciji mobilnog bankarstva koju ima aktiviranu na svom mobilnom telefonu skenira prikazani IPS QR kod, potvrdi iznos za plaćanje (PIN, otisak prsta i sl.) i na taj način plati svoju porudžbenicu. Drugim rečima, instant plaćanje ne zahteva od kupca unošenje bilo kakvih podataka koji se odnose na njegov platni instrument, kao što je to slučaj kod platnih kartica, kod kojih je potrebno vreme da kupac unese ne samo broj svoje kartice (16 cifara) već i sigurnosni kod (tri cifre), pri čemu ukucavanjem tih podataka na internet strani za plaćanje kupac izlaže svoj instrument plaćanja mogućem riziku od zloupotrebe na internetu. Dakle, kod instant plaćanja rizik zloupotrebe je minimalan, što čini da se kupac oseća sigurno prilikom obavljanja plaćanja, a to svakako poboljšava korisničko iskustvo i podstiče kupovinu na internetu.

Pored toga, kupcima je putem instant plaćanja omogućeno da ostvare i povraćaj sredstava ako, na primer, dođu u situaciju da im kupljeni proizvod ne bude isporučen. U takvim situacijama trgovac ima mogućnost da kupcu vrati novac, takođe putem instant plaćanje, za koje Narodna banka Srbije ne naplaćuje bankama prihvatiocima naknadu, a ako kupac ne može s trgovcem da reši navedenu situaciju, dovoljno je da se obrati svojoj banci putem čije aplikacije za mobilno bankarstvo je izvršeno instant plaćanje i da podnese zahtev za reklamaciju – povraćaj sredstava.

Imajući u vidu navedene prednosti, Narodna banka Srbija poziva privredne subjekte koji omogućavaju internet prodaju svojih proizvoda i usluga da se obrate za ponudu bankama koje pružaju uslugu prihvatanja instant plaćanja na internetu i omoguće svojim kupcima ovaj inovativni način plaćanja. Prve banke koje su prepoznale prednosti ovog načina plaćanja na internetu i ponudile uslugu internet trgovcima jesu Banka Inteza a.d. Beograd i Rajfajzen banka a.d. Beograd, koje imaju sertifikovana rešenja za prihvatanje instant plaćanja na internet prodajnim mestima.

Sektor za platni sistem