17.12.2020.

Guverner Narodne banke Srbije jedan od ključnih govornika na ceremoniji otvaranja 17. Kineskog međunarodnog finansijskog foruma

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je na 17. Kineskom međunarodnom finansijskom forumu (17. China International Finance Forum – CIFF) u Šangaju na temu „Finansijske usluge u doba digitalne ekonomije”, na kojem je bila jedan od ključnih govornika u otvaranju Foruma.

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da Srbija želi da gradi budućnost sa onima koji gledaju i vide daleko – s dokazanim prijateljima koji stvaraju budućnost za dobrobit ljudske civilizacije, koja jedino može da opstane i napreduje ako sarađuje, a Narodna Republika Kina je pouzdan partner na tom putu.

U svom obraćanju na temu inovacija u oblasti finansijskih usluga guverner Jorgovanka Tabaković je naglasila da je Srbija prepoznala digitalizaciju kao razvojnu šansu i da danas korisnici finansijskih usluga u Republici Srbiji, među prvima u Evropi, mogu da zaključuju finansijske ugovore na daljinu, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu njihovih prava.

Kineski međunarodni finansijski forum predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u oblasti finansija u Kini i platformu za razmenu ideja i razvoj međunarodne saradnje, čiji su domaćini Međunarodna bankarska federacija, Kinesko udruženje banaka, Međunarodno udruženje tržišta kapitala i Kineske finansijske novosti. Ovogodišnji forum okupio je više od 300 istaknutih državnih zvaničnika Kine, predstavnika međunarodnih organizacija, bankarskih udruženja i brojnih kompanija iz oblasti finansija.

Nakon govora i prezentacije guvernera, prisutnima su se obratili, između ostalih, i zvaničnici Nove razvojne banke zemalja BRIKS-a, Kineske banke za razvoj, Azijske banke za infrastrukturne investicije, Međunarodnog udruženja tržišta kapitala i austrijske Uprave za finansijsko tržište.  

Sedamnaesti Kineski međunarodni finansijski forum traje do 18. decembra, kada će se održati diskusije na visokom nivou, sastanci za okruglim stolom i promocije projekata na teme finansijske tehnologije (fintex), razvoja blockchain tehnologije, razvoja industrije finansijskog lizinga, bankarstva i razvoja sektora osiguranja, kompanija čijim akcijama se trguje na berzi i upravljanja bogatstvom i raspodelom imovine.

Obraćanje i prezentacija guvernera dostupni su na internet prezentaciji NBS.

Kabinet guvernera