29.01.2021.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti u 2020. godini

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna industrijska proizvodnja je u 2020. godini povećana za 0,4%, vođena rastom u sva tri sektora – u prerađivačkoj industriji, rudarstvu i energetici. U okviru prerađivačke industrije, rast je na nivou godine, uprkos pandemiji, zabeležen kod 11 oblasti, koje zajedno sa sektorima rudarstva i energetike čine više od dve trećine ukupne industrijske proizvodnje. Na taj način, potvrđena je otpornost industrijske proizvodnje na potrese iz međunarodnog okruženja, koja je postignuta povećanjem investicija i povećanom proizvodnom i izvoznom diversifikacijom u prethodnom periodu.

U decembru 2020. godine, industrijska proizvodnja je zabeležila rast od 4,1% mg., vođen prvenstveno rastom proizvodnje prerađivačke industrije (5,5% mg.) i u manjoj meri proizvodnjom sektora energetike (0,5% mg.), dok je sektor rudarstva zabeležio smanjenje aktivnosti od 1,4% mg.

Realni promet u trgovini na malo tokom 2020. godine zabeležio je rast od 4,3%. Kada je reč o kretanjima u turizmu na nivou cele 2020. godine, ukupan broj dolazaka turista je usled pandemije bio niži za 50,7%, a broj noćenja za 38,4%. S druge strane, zahvaljujući povećanju aktivnosti tokom letnjih meseci, smanjenje prometa u domaćem turizmu bilo je znatno manje, čime je ublažen nedostatak inostranih turista. Broj domaćih turista na nivou godine smanjen je za 25,4%, a broj njihovih noćenja za 18,6%.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, deficit robne razmene Srbije smanjen je tokom 2020. godine uprkos smanjenju eksterne tražnje i znatnom povećanju neophodnih uvoznih nabavki medicinskih sredstava. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, robni izvoz je na nivou godine smanjen za svega 2,8%, dok je uvoz na nivou cele godine niži za 3,8%.

U okviru ukupnog robnog izvoza, izvoz prerađivačke industrije je usled manje eksterne tražnje i prekida globalnih lanaca proizvodnje smanjen za 5,0%, dok je, s druge strane, izvoz poljoprivrednih proizvoda nakon odlične sezone ostvario rast od 19,8%. Pored toga, samo u decembru 2020. godine izvoz je zabeležio dvocifreni rast od 16,6% mg., vođen rastom izvoza i prerađivačke industrije i poljoprivrede. Kada je reč o uvozu, smanjenje uvoza na nivou godine vođeno je pre svega manjim uvozom energenata usled pada svetske cene nafte, dok je uvoz opreme nastavio da raste i u uslovima pandemije.

Kabinet guvernera