04.03.2021.

Prihvatanje UnionPay kartica na bankomatima Banca Intesa i UniCredit banke

Narodna banka Srbije obaveštava građane da je na svim bankomatima Banca Intesa (ukupno 344), kao i najvećem broju bankomata UniCredit banke (njih 185 od ukupno 210) u Republici Srbiji, omogućeno podizanje gotovine kineskom nacionalnom karticom UnionPay, tako da se u ovom trenutku tom karticom gotov novac može podići na preko 1.000 bankomata u našoj zemlji. Osim na bankomatima navedenih banaka, ovom karticom moguće je podići gotovinu i na svim bankomatima Banke Poštanska štedionica i OTP banke.

Početak prihvatanja kineske nacionalne kartice u Srbiji rezultat je saradnje uspostavljene između Narodne banke Srbije i najvećeg kartičnog sistema na svetu UnionPay International, a prihvatanje ove kartice biće omogućeno na celokupnoj prihvatnoj mreži DinaCard sistema u Srbiji. U drugoj fazi projekta biće omogućeno izdavanje zajedničke DinaCard-UnionPay platne kartice, koja će se koristiti na kompletnoj globalnoj prihvatnoj mreži UnionPay sistema, u preko 175 zemalja i teritorija u svetu. Pilot-projekat izdavanja zajedničke kartice planiran je za poslednje tromesečje ove godine.

DinaCard kartica je nacionalna platna kartica Republike Srbije. Značaj nacionalnih kartičnih sistema za lokalno tržište i domaću ekonomiju ogleda se u većoj konkurenciji, odnosno sprečavanju stvaranja monopola/duopola na tržištu, nižim troškovima, čak i višestruko nižim u odnosu na internacionalne kartične sisteme, fleksibilnosti i uslugama prilagođenim lokalnim potrebama, kao i pospešivanju finansijske inkluzije. Zbog toga najveće evropske i svetske ekonomije imaju i neguju ili nastoje da uspostave svoje nacionalne kartične sisteme (SAD, Nemačka, Francuska, Portugalija, Španija, Rusija, Kina, Indija, Japan, Brazil, Turska i dr.). Podsećamo da troškove izbora korisnika da plaća skupim kartičnim brendovima snose svi korisnici platnih usluga – građani i trgovci kroz cene paketa bankarskih usluga i trgovačke naknade, koje se prenose na cene robe i usluga za sve kupce. To je jedan od osnovnih razloga zašto navedene zemlje, uključujući i našu, ulažu brojne napore da osnaže nacionalne kartične sisteme.

DinaCard sistem tokom poslednjih godina karakteriše konstantan rast broja transakcija i prometa – samo u 2020. godini u sistemu je ostvareno preko 102 miliona transakcija, u iznosu od 474 milijarde dinara, što predstavlja rast prometa od 76% u odnosu na prethodnu godinu. Visokom rastu doprinele su u znatnoj meri nove atraktivne usluge dostupne korisnicima nacionalne kartice, poput plaćanja na internetu (DinaCard se prihvata u preko 750 internet prodavnica u zemlji) ili plaćanja na rate bez kamate debitnim karticama. Zaključno s krajem januara 2021. godine izdato je 4,4 miliona DinaCard kartica, od kojih više od jedne trećine poseduje čip tehnologiju, odnosno sve nove DinaCard kartice sada se izdaju kao kartice s čip tehnologijom.

Za više informacija o DinaCard sistemu posetite: www.dinacard.nbs.rs, dok je dodatne informacije o UnionPay sistemu moguće pronaći preko sledećeg linka: http://www.unionpayintl.com/en/.

Sektor za platni sistem