10.03.2021.

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju novca i Međunarodni dan frankofonije

Narodna banka Srbije od 22. do 28. marta obeležava Svetsku nedelju novca. Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti, koje organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta.

Ove godine, u uslovima koje nameće pandemija virusa korona, Narodna banka Srbije Svetsku nedelju novca obeležava putem video-sadržaja. Video-materijal u formi prezentacija na teme Narodna banka Srbije, Novac kroz istoriju, Štednja, Lažni novac i Inflacija, uključujući i kviz-pitanja, biće dostupan od 22. marta na poddomenu Centra za posetioce Narodne banke Srbije – centarzaposetioce.nbs.rs. Deca i omladina, kao i starija populacija, putem zanimljivih slajdova moći će da uđu u virtuelni svet novca i njegove upotrebe, kao i da se upoznaju sa ulogom i ciljevima Narodne banke Srbije, s pojmom novca, njegovim razvojem kroz vekove, kao i njegovim zaštitnim elementima. Takođe, moći će da saznaju šta je inflacija i kako država i Narodna banka Srbije vode brigu o tome da ona ne bude visoka, kao i koji su oblici i prednosti štednje.

Narodna banka Srbije obeležava i Međunarodni dan frankofonije – 20. mart, ističući važnost međunarodne saradnje i kulturne razmene, predstavljanjem istorijske saradnje prvenstveno s centralnim bankama Francuske i Belgije.

Na našem poddomenu centarzaposetioce.nbs.rs zainteresovani posetioci mogu da pogledaju katalog koji je ispratio izložbu „Pariz–Beograd 1886–2012. Priče o jednoj saradnji”, koja je bila predstavljena u Banci Francuske u Parizu, a zatim i u galeriji poslovnog objekta Narodne banke Srbije na Slaviji.

Prvi put posetioci poddomena mogu da prelistaju knjigu utisaka, koja sadrži samo deo komentara naših posetilaca, pisanih tokom 16 godina rada Centra za posetioce Narodne banke Srbije.

Kabinet guvernera