05.04.2021.

Delegacija Srbije na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, predvodiće delegaciju Srbije na sastancima tokom Prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda, koje se ove godine održava od 5. do 11. aprila.

Zbog aktuelne zdravstvene situacije uzrokovane pandemijom virusa korona, Prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, kao i prošle godine, organizovano je u virtuelnom formatu.

Tokom Prolećnog zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa ovih institucija – Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj. U radu ovih komiteta Srbija učestvuje preko Konstituence Švajcarske, čija je članica i preko koje ostvaruje svoje pravo glasa u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci.

Sastanak Konstituence Švajcarske održaće se 6. aprila, dok je sastanak Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta planiran za 8. april, s fokusom na suzbijanje pandemije, globalne izglede privrednog oporavka od posledica pandemije, kao i uslove u kojima će se oporavak sprovoditi. Poslednji u nizu je sastanak s guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope, tokom kojeg će se diskutovati o preduzetim merama i ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije.

Tokom obraćanja uoči predstojećeg Prolećnog zasedanja, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva iznela je ocenu te institucije da su širom sveta uloženi vanredni napori u borbi protiv efekata pandemije. Vlade su preduzele sveobuhvatne mere, uključujući fiskalnu podršku u iznosu od oko 16 biliona dolara, a centralne banke su dale ogromnu podršku likvidnosti i povoljnim uslovima finansiranja. Ocena ove institucije je da bi, bez istovremene primene svih ovih mera, globalna ekonomska kontrakcija tokom prošle godine bila najmanje tri puta veća i dogodila bi se još jedna velika depresija. Ocenjeno je i da je uspeh procesa vakcinacije bio veći tamo gde su ljudi imali mogućnost izbora vakcina.

Kabinet guvernera