06.04.2021.

Viceguverner Ana Ivković učestvovala na sastanku Konstituence Švajcarske u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci

Viceguverner Ana Ivković predstavljala je Srbiju na sastanku Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija član, poručujući da dugoročni prioriteti u Srbiji ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan privredni rast, uz dalji rast životnog standarda građana. Sastanak je održan u okviru Prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koje se, zbog aktuelne zdravstvene situacije, i ove godine održava u virtuelnom formatu.

Govoreći o globalnim uslovima od prethodnog Prolećnog zasedanja, viceguverner Ana Ivković je konstatovala da su nosioci ekonomskih politika svuda u svetu preduzimali brojne mere da omoguće što brži i održiviji oporavak svojih ekonomija i da su saradnja i solidarnost, koji su uvek važni, danas neophodni. „Vreme ovakvih kriza zahteva zajedničko delovanje kako bi se sprečila još veća nejednakost između ekonomija. U Srbiji je prošle godine donet ogroman paket ekonomskih mera kojim je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja. Upravo su obimnost paketa, ali i brzina reakcije odigrali ključnu ulogu u sprečavanju prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i na proizvodne kapacitete. I ove godine, zbog pandemije, nastavljena je podrška ekonomskim paketom mera, a u toku je i masovna vakcinacija, u najvećoj meri zahvaljujući strateškim aktivnostima predsednika Vučića. Naša je procena da će uspešna vakcinacija doprineti očuvanju zdravlja naših građana i još bržem privrednom oporavku”, istakla je viceguverner Ana Ivković.

Govoreći o merama Narodne banke Srbije, ona je istakla da je od marta prošle godine Narodna banka Srbije reagovala gotovo svakog meseca različitim instrumentima. „Smanjivali smo referentnu kamatnu stopu, obezbeđivali smo likvidnost u potrebnim rokovima i u potrebnim valutama, propisali smo moratorijum u otplati kreditnih obaveza i na druge načine olakšavali otplatu kredita i podržavali kreditnu aktivnost. Pomagali smo i da se u ključnim momentima održe likvidnost i povoljni finansijski uslovi na tržištu državnih i korporativnih obveznica. Uprkos kriznoj godini, inflaciju smo u 2020. godini očuvali na niskom i stabilnom nivou – u proseku 1,6%, uz usidrena inflaciona očekivanja. Devizni kurs smo očuvali na stabilnom nivou, a devizne rezerve povećali. Obezbeđeni su do sada najpovoljniji uslovi finansiranja nefinansijskog sektora i dvocifreni rast kreditne aktivnosti. Problematični krediti su smanjeni za 0,4 procentna poena, na 3,7%. Prošlu godinu smo završili s realnim padom bruto domaćeg proizvoda od 1%, a ove godine očekujemo pun oporavak, uz rast od 5% do 6%. Naša je procena da bi bez preduzetih mera pad bruto domaćeg proizvoda Srbije prošle godine iznosio preko 6%, dok bi oporavak trajao tri do pet godina, umesto godinu dana. Srbija je zadržala i odličan pristup svetskom finansijskom tržištu, strani direktni investitori su ostali lojalni našem tržištu, a rejting agencije su nam zadržale ili povećale kreditni rejting”, rekla je viceguverner Ana Ivković.

Viceguverner Ana Ivković poručila je da će Srbija ostati pouzdan partner za saradnju i u okviru naše Konstituence, jer saradnja nema alternativu.

Kabinet guvernera