12.04.2021.

Kretanje inflacije u martu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija se vratila u granice cilja i u martu je iznosila 1,8%. Međugodišnja dinamika inflacije opredeljena je povećanjem svetske cene nafte od početka godine i njenom izrazito niskom bazom iz istog perioda prethodne godine. U smeru povećanja međugodišnje inflacije delovale su i cene povrća.

Isti proizvodi uticali su i na kretanje mesečne inflacije, koja je u martu iznosila 0,5%, a pored cena naftnih derivata i povrća, na mesečnu inflaciju uticale su i više cene voća i svežeg mesa.

Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) ostala je nepromenjena u odnosu na prethodni mesec i u martu je iznosila 1,8% međugodišnje.

Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će u narednom periodu nastaviti relativno stabilno kretanje u granicama cilja od 3,0% ± 1,5 procentnih poena, pri čemu će u narednih nekoliko meseci biti pod dominantnim uticajem niske prošlogodišnje baze kod svetske cene nafte i derivata nafte na domaćem tržištu.

Kabinet guvernera