30.06.2021.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u maju porasla je za 9,4% međugodišnje, pre svega usled niske baze iz maja prethodne godine. Rast industrije je vođen u najvećoj meri kretanjima u prerađivačkoj industriji, koja je zabeležila međugodišnji rast od 11,1%. U okviru prerađivačke industrije, međugodišnji rast je zabeležen u 18 od 24 grane, uz najveći doprinos proizvodnje metalnih proizvoda, motornih vozila i proizvoda od gume i plastike. Rast proizvodnje u maju od 7,9% međugodišnje ostvaren je i u sektoru energetike, dok je proizvodnja u rudarstvu smanjena za 5,8% međugodišnje.

Posmatrano u periodu januar–maj, industrijska proizvodnja je veća za 10,3% međugodišnje, usled povećanja proizvodnje u sva tri sektora – prerađivačkoj industriji (11,3%), energetici (10,4%) i rudarstvu (0,2%).

U uslužnim sektorima i u maju su zabeležene visoke međugodišnje stope rasta glavnih pokazatelja, takođe delom i usled niske baze iz maja prethodne godine, pošto su u prvoj dekadi maja na snazi i dalje bile restriktivne zdravstvene mere. Promet u trgovini na malo u maju realno je porastao za 12,0% međugodišnje, dok je u prvih pet meseci realni rast iznosio 12,9% međugodišnje. Kada je reč o turizmu, i u maju je zabeležen višestruko veći broj dolazaka i noćenja turista, pri čemu je u periodu januar–maj ukupan broj dolazaka turista povećan za 20,6% međugodišnje, a broj njihovih noćenja za 17,7% međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, u maju su ponovo zabeležene visoke međugodišnje stope rasta izvoza i uvoza. Robni izvoz izražen u evrima u maju povećan je za 40,7% međugodišnje, a robni uvoz izražen u evrima za 48,2% međugodišnje. U periodu januar–maj 2021, u odnosu na isti period prethodne godine, robni izvoz je povećan za 28,3%, a robni uvoz za 18,3%.

Republički zavod za statistiku objavio je i podatke dobijene iz Ankete o radnoj snazi za prvo tromesečje 2021, koja je prvi put urađena po novoj metodologiji usklađenoj s najnovijim međunarodnim standardima. Prema rezultatima ankete, stopa nezaposlenosti je u prvom tromesečju iznosila 12,8%, dok je stopa zaposlenosti iznosila 46,3%.

Kabinet guvernera