21.07.2021.

Najbolji iz Republike Srpske na praksi u Narodnoj banci Srbije

U Narodnoj banci Srbije u toku je letnja praksa, koju obavljaju 34 studenta, među kojima i šest najboljih studenata sa ekonomskih i pravnih fakulteta iz Republike Srpske.

Studenti letnju praksu obavljaju u 16 organizacionih jedinica Narodne banke Srbije u Beogradu, kao i u Filijali u Nišu, u skladu s memorandumima o poslovnoj saradnji koje je Narodna banka Srbije potpisala s fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Narodna banka Srbije je jedina institucija u Srbiji koja je uspostavila saradnju sa svim ekonomskim i pravnim fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj, a praksu ove godine, pored studenata iz Republike Srpske, obavljaju i najbolji studenti sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Prištini.

„Narodna banka Srbije postala je sinonim za stabilnost i poverenje, nosilac i oslonac ekonomske stabilnosti i održivog rasta naše privrede. Zbog toga želimo da znanje, iskustvo i veštine stečene višegodišnjim uspešnim radom prenesemo našim mladim kolegama, ali i da otvorenog uma saslušamo ideje koje donose nove generacije i tako idemo u susret izazovima koje donosi budućnost. Posebno me raduje to što će pored najboljih studenata iz Srbije, koji tradicionalno rade u Narodnoj banci Srbije i koji je smatraju najpoželjnijim poslodavcem, prvi put i najbolji studenti iz Republike Srpske obavljati praksu u Srbiji, i to u Narodnoj banci Srbije”, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

„Letnja praksa u Narodnoj banci Srbije za mene predstavlja jedinstvenu priliku da steknem uvid u rad najznačajnije ekonomske institucije u Srbiji. Posebno mi je zadovoljstvo što, kao budući ekonomista, imam priliku da praktična znanja steknem u Sektoru za ekonomska istraživanja i statistiku. Oduševljena sam radnim kolektivom, stručnošću i susretljivošću zaposlenih, koji su mi u svakom trenutku na raspolaganju. Ponosna sam na to što imam priliku da učestvujem u ovom značajnom projektu, koji predstavlja novu dimenziju saradnje između Republike Srpske i Srbije”, kaže Vladana Ritan, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Banjaluci čija je prosečna ocena položenih ispita 9,86.

Narodna banka Srbije od 1. jula do 31. avgusta organizuje letnju praksu za studente završnih godina studija prvog i drugog stepena na visokoškolskim ustanovama u Srbiji, za studente državljane Srbije koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu, a 2019. potpisani su i memorandumi o saradnji s fakultetima iz Republike Srpske.

Narodna banka Srbije, kao institucija koja neguje društveno odgovorno poslovanje, organizuje letnju praksu da bi studentima omogućila da teorijska znanja stečena tokom studija upotpune praktičnim radom i tako steknu preporuke za dalji razvoj karijere. Ujedno, to je i način na koji se Narodna banka Srbije upoznaje s talentovanim kandidatima. Studenti se tokom prakse upoznaju s ključnim radnim procesima i načinom rada organizacione jedinice u kojoj obavljaju praksu i samostalno izrađuju radove na zadatu temu, koje zatim i prezentuju.

Do sada je 600 studenata pohađalo letnju praksu u Narodnoj banci Srbije. Prema obrazovnom profilu, najveći broj studenata je ekonomskog, pravnog i informatičkog usmerenja, s tim da se svake godine upućuje poziv i studentima elektrotehnike, matematike, bezbednosti i mašinstva.

Kabinet guvernera