16.09.2021.

Novi uspešan izlazak Srbije na međunarodno tržište – najniža stopa finansiranja i prvi „zeleni instrument“

Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima (dual-tranche). Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala zelenu evroobveznicu u iznosu od 1,0 milijardi evra, ročnosti sedam godina, čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja. Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada zabeleženoj od 1,00% i stopi prinosa od 1,26%, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila 3 milijarde evra.

Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05% i stopi prinosa od 2,3%, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijardi evra).

Današnjom emisijom zelene obveznice Republika Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van Evropske unije koja je emitovala zeleni instrument. Ovako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta naše ekonomije, putem ulaganja u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja.

„Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpske hartije, koje je tokom aukcije premašilo 6 milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije. Posebno me raduje to što je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00%) i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije”, ističe guverner Jorgovanka Tabaković.

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija tokom protekla tri dana obavile su niz uspešnih razgovora s mnogobrojnim međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpske evroobveznice pokazalo preko 200 eminentnih ulagača iz celog sveta.

„Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja svojevrsnu ocenu ekonomskih performansi, kao i poverenja u ekonomske politike zemlje emitenta od strane investicione javnosti. To što je u ambijentu još uvek prisutnih neizvesnosti na globalnim tržištima Republika Srbija ponovo postigla izuzetno povoljne uslove finansiranja predstavlja potvrdu da renomirani investitori pozitivno ocenjuju performanse naše ekonomije nakon krize i već je svrstavaju među zemlje s rejtingom investicionog ranga, odnosno visoke sigurnosti ulaganja. Koliko su današnje emisije bile uspešne, govori i to što je Srbija tokom dana od početnih uslova uspela da snizi kamatne stope za petinu, tj. 20% (odnosno 0,35 procentnih poena) kod zelene sedmogodišnje obveznice i za 13% (odnosno 0,30 procentnih poena) u slučaju konvencionalne petnaestogodišnje obveznice”, naglasila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Emisija zelene obveznice u potpunosti je u skladu s Principima zelenih obveznica Međunarodne asocijacije tržišta kapitala (ICMA – International Capital Market Association), koji su svetski standard. Sredstva prikupljena emisijom zelene evroobveznice biće korišćena u skladu sa Okvirnim dokumentom za izdavanje zelenih obveznica, dok će sredstva prikupljena emisijom konvencionalne evroobveznice biti iskorišćena za refinansiranje postojećih dugova, kao i za pružanje podrške daljem rastu naše ekonomije. Održivost javnog duga naše zemlje, kao i do sada, ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje.

Kabinet guvernera