22.09.2021.

„Prenesi” – nova usluga u IPS NBS sistemu

U okviru implementacije platnog sistema za instant plaćanja (IPS NBS), Narodna banka Srbije omogućila je bankama da svojim korisnicima ponude novu uslugu – servis „Prenesi”, koji građanima omogućava da jednostavno i brzo izvrše instant prenos novca svakog dana u godini, u bilo koje doba dana poznavanjem samo broja mobilnog telefona koji je primalac plaćanja registrovao za ovu uslugu.

Registraciju broja mobilnog telefona za uslugu „Prenesi” i korišćenje ovog servisa za prenos novca banke će omogućiti korisnicima putem postojećih aplikacija mobilnog bankarstva.

Primaocu koji je registrovan za uslugu „Prenesi” drugi korisnici će prenositi novac na račun bez upisivanja ili pamćenja broja računa primaoca, već će uneti samo njegov broj mobilnog telefona ili preuzeti taj broj iz liste kontakata na mobilnom telefonu.

Na osnovu odobrenja Narodne banke Srbije, Eurobank a.d. Beograd prva je banka koja je omogućila svojim korisnicima platnih usluga instant plaćanje putem usluge „Prenesi”. Prema obaveštenju ove banke, više informacija o korišćenju usluge „Prenesi” može se dobiti na internet prezentaciji banke, u njenim ekspoziturama, kao i pozivanjem korisničkog servisa.

U ovom trenutku, Narodna banka Srbije intenzivno testira ovu uslugu i kod drugih banaka, tako da će u narednom periodu i one ponuditi građanima uslugu „Prenesi”.

Sektor za platni sistem