29.10.2021.

Narodna banka Srbije edukativnim aktivnostima obeležava Svetsku nedelju štednje

Narodna banka Srbije i ove godine edukativnim aktivnostima za decu i omladinu obeležava Svetsku nedelju štednje, koja traje od 31. oktobra do 5. novembra.

Uz poštovanje neophodnih mera zaštite javnog zdravlja u uslovima pandemije virusa korona, u sklopu ovogodišnjeg programa, 2. novembra planirana je realizacija radionica „Falsifikati” i „Moj budžet i ja” u Ekonomsko-trgovačkoj školi „Knjaz Miloš” i u Gimnaziji „Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu.

Učenici ovih škola imaće priliku da se bliže upoznaju sa istorijatom falsifikovanja novčanica i kovanog novca, zaštitnim elementima novčanica dinara, evra i dolara, kao i odlikama falsifikata tih novčanica.

Takođe, na radionici „Moj budžet i ja” upoznaće se sa osnovnim finansijskim pojmovima i kreiranjem porodičnog budžeta za period od mesec dana, simulirajući deset različitih porodičnih situacija. Savladavajući pojmove trošenja, zaduživanja i štednje, moći će da steknu uvid u racionalnije upravljanje svojim novcem i planiranjem budžeta.

Na poddomenu Centra za posetioce Narodne banke Srbije, od ponedeljka, 1. novembra, biće dostupni i video-sadržaji o novcu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i o novcu evropskih zemalja.

Kabinet guvernera