25.02.2022.

Agencija Fitch Ratings zadržala stabilne izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga; Narodna banka Srbije ostaje odlučna da i u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti očuva punu makroekonomsku stabilnost

Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou od BB+, kao i stabilne izglede za njegovo povećanje na nivo investicionog rejtinga.

„Ovakva odluka rejting agencije, doneta u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, potvrđuje da se u Srbiji vodi adekvatna ekonomska politika, koja je dala dobre rezultate, kao i da se nastavak uspešne politike očekuje i u narednom periodu. Mi ćemo, kao i tokom najtežeg perioda pandemije, i u toku aktuelne geopolitičke krize očuvati punu makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost”, naglašava guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

U svom saopštenju agencija Fitch Ratings ističe kredibilan okvir makroekonomske politike, odgovornu fiskalnu politiku, kvalitetnije upravljanje i viši nivo ekonomskog razvoja u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom.

U odluci se naglašava i stabilnost bankarskog sektora, kao i povećana otpornost Srbije na šokove iz međunarodnog okruženja, kojoj doprinose kontinuitet pune pokrivenosti tekućeg deficita stranim direktnim investicijama i adekvatne devizne rezerve zemlje, koje su povećane uprkos pandemiji. Agencija naglašava i značajan doprinos kontinuiteta ekonomske politike, čemu doprinosi i očuvana politička stabilnost u zemlji.

Agencija ističe i da se javni dug opšte države stabilizovao na nivou od 57,5% bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini i projektuje ne samo njegovo postepeno smanjenje u narednim godinama već i da će učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu u Srbiji biti niže nego u zemljama istog kreditnog rejtinga.

U svom izveštaju agencija Fitch Ratings ocenjuje da je rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2021. bio snažan i da je iznosio 7,5%. Navodi da je, za razliku od privremenog rasta ukupne inflacije, bazna inflacija ostala na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju. Projektuje smanjenje inflacije na nivo oko gornje granice inflacionog cilja do kraja tekuće godine, kao i to da će krajem 2023. godine inflacija biti oko centralne vrednosti cilja Narodne banke Srbije, koji iznosi 3%.

Povodom odluke agencije Fitch Ratings da zadrži stabilne izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga, guverner Jorgovanka Tabaković ističe da su ključni elementi naše ekonomske politike prepoznati ne samo u odluci agencije Fitch Ratings već i u odlukama i izveštajima svih međunarodnih finansijskih institucija.

„Ekonomski rast i razvoj koji Srbija ostvaruje poslednjih godina rezultat je postignute ukupne stabilnosti u našoj zemlji, u čijoj je osnovi i stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi. Potpuno svesni toga, nećemo dozvoliti da ni najnoviji spoljni šokovi izazovu prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa, kao što to nismo dozvolili ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika. Na taj način nastavljamo da čuvamo stabilnost bazne inflacije, kao i visok nivo poslovnog, investicionog i potrošačkog poverenja, dajući time značajan doprinos privrednom rastu i razvoju Srbije. U prilog tome govori činjenica da smo prošle godine ostvarili ne samo rekordan nivo stranih direktnih investicija već i rekordan nivo izvoza robe i usluga, koji je dostigao 28,6 milijardi evra. Time je ukupan izvoz povećan za preko 20% u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković povodom aktuelne geopolitičke krize i odluke agencije Fitch Ratings da i u takvim okolnostima zadrži stabilne izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga.

Komentarišući mogućnost da Srbija u narednom periodu dobije investicioni rejting, guverner Jorgovanka Tabaković napominje da je još sredinom prošle godine bilo izvesno da će ekonomska politika koju Srbija vodi, uz akcenat na očuvanju stabilnosti, dovesti do jednog od najboljih rezultata u pogledu privrednog rasta u Evropi, smanjenja učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, kao i nastavka snažnih investicija, što podaci sada i potvrđuju. „Uz nastavak adekvatnih politika koje vodimo, svi ključni pokazatelji rasta i razvoja nastaviće da se poboljšavaju i u narednom periodu, što će omogućiti da se Srbija prvi put nađe u grupi zemalja sa investicionim kreditnim rejtingom, koji smo još odavno zaslužili, ali su globalni događaji, na koje nismo mogli da utičemo, samo privremeno odložili takvu odluku”, zaključuje guverner Jorgovanka Tabaković.

Kabinet guvernera