11.03.2022.

Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Srbije

Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije započeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Republike Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodi Jan Kejs Martejn.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda trajaće do 23. marta i tokom nje razgovaraće se o aktuelnim fiskalnim, monetarnim i ukupnim makroekonomskim kretanjima, a biće razmotrena i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa.

Razgovori se vode u okviru drugog razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, koji je Međunarodni monetarni fond podržao savetodavnim, nefinansijskim 30-mesečnim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), koji je odobren u junu 2021.

Prvo razmatranje sprovođenja ekonomskog programa okončano je u decembru 2021, kada je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku tog razmatranja. Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate Republike Srbije.

Kabinet guvernera