18.04.2022.

Delegacija Republike Srbije na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković, učestvovaće na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 18. do 24. aprila u Vašingtonu. Delegacija Srbije obaviće niz razgovora s visokim predstavnicima ove dve finansijske institucije o aktuelnim programima saradnje, tekućim kretanjima i očekivanjima za naredni period.

Tokom Prolećnog zasedanja biće održani i sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, koji predstavljaju savetodavne organe ovih institucija. U radu ovih komiteta Srbija će učestvovati preko Konstituence Švajcarske.

Tokom Prolećnog zasedanja u fokusu će biti pitanja od značaja za globalnu finansijsku stabilnost usled uticaja pandemije, geopolitičkih kretanja i klimatskih promena, zatim izgledi svetske ekonomije i kretanja na finansijskim tržištima, a razmatraće se i izazovi ekonomskih politika u uslovima povećanog duga i inflacije na globalnom nivou. Predviđeno je i da generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda predstavi Program globalne politike.

Predstavnici Republike Srbije će i tokom ovogodišnjeg Prolećnog zasedanja imati niz bilateralnih susreta s predstavnicima brojnih institucija i investitora, koji su pokazali veliko interesovanje za Srbiju, koja se kotira visoko na mapi poželjnih investicionih destinacija.

Kabinet guvernera