04.07.2022.

Guverner Jorgovanka Tabaković sastala se s generalnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda gospođom Kristalinom Georgijevom

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se u nedelju, 3. jula, s generalnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda gospođom Kristalinom Georgijevom. Guverner Jorgovanka Tabaković sastala se i s ministrom finansija Švajcarske i članom švajcarskog Saveznog veća gospodinom Ulijem Maurerom, kao i s guvernerom Švajcarske narodne banke gospodinom Tomasom Jordanom. Tokom sastanaka razgovarali su o kompleksnim aktuelnim uslovima i neophodnosti saradnje. Sastanci su održani u Švajcarskoj, u okviru obeležavanja 30 godina Konstituence Švajcarske u Međunarodnom monetarnom fondu.

Guverner Jorgovanka Tabaković informisala je gospođu Georgijevu o snažnom napretku koji je Srbija zabeležila u prethodnih deset godina, tokom kojih je postigla i očuvala makroekonomsku stabilnost. Podsetila je i da ubedljiva pobeda predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića na ovogodišnjim aprilskim izborima, kao i većinska podrška naroda politici Srpske napredne stranke, znači i nastavak potvrđeno dobrih politika za napredak Srbije i očuvanje predvidivosti poslovnog ambijenta. „Danas je Srbija prepoznatljiva po stabilnosti, ekonomskoj, finansijskoj – stabilnom kursu dinara prema evru, a ovaj stub stabilnosti očuvali smo tokom svih svetskih kriza u prethodnih deset godina, a nije ih bilo malo. Srbija je danas prepoznatljiva i po velikim ulaganjima u infrastrukturu, uz kapitalne investicije, koje premašuju 7% bruto domaćeg proizvoda. Sve to, uz ukupnu stabilnost, doprinelo je tome da oko 60% stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu bude usmereno u Srbiju”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Razgovor je vođen i o aktuelnim globalnim uslovima koje karakteriše rast svetskih cena nafte i hrane, o adekvatnim odgovorima politika na aktuelne izazove i perspektivama rasta i razvoja. Guverner Jorgovanka Tabaković je govorila o brzoj reakciji nosilaca politika u Srbiji kako bi se obezbedila sigurna ponuda energenata, pomoglo privredi da bolje posluje u aktuelnim uslovima i kako bi se ublažio prenos visokih globalnih cena primarnih proizvoda na domaće tržište.

Guverner Jorgovanka Tabaković je naglasila da je i Međunarodni monetarni fond, donoseći odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja dogovorenog ekonomskog programa Srbije, ocenio da Srbija ima dobar sistem za upravljanje u kriznim situacijama, a srednjoročni izgledi rasta ostaju povoljni zahvaljujući posvećenosti vlasti strukturnim reformama.

Gospođa Kristalina Georgijeva je naglasila da je Srbija zaslužila poštovanje, posebno ako se imaju u vidu dobre makroekonomske osnove koje su kreirane u prethodnom periodu. Naročito je istakla volju i snagu da se donesu nepopularne, ali neophodne mere koje su doprinele stabilizaciji javnih finansija, a zatim i dinamičnom rastu, po kojem je Srbija prepoznata. Ona je pohvalila i rast koji je Srbija zabeležila prošle godine, kao i ukupan projektovani srednjoročni makroekonomski okvir za Srbiju. Gospođa Georgijeva se osvrnula i na neophodnost preventivnog delovanja nosilaca politika u svim zemljama, kao i na činjenicu da su uslovi u kojima centralne banke donose odluke izuzetno izazovni.

Tokom sastanaka je posebno naglašena i ekonomska saradnja između Republike Srbije i Švajcarske, uz činjenicu da švajcarske firme u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika i da su strane direktne investicije iz Švajcarske premašile 2 milijarde evra.

Kabinet guvernera