05.09.2022.

Guverner Jorgovanka Tabaković jedan od ključnih govornika tokom ceremonije otvaranja Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ove godine bila je jedan od ključnih govornika na svečanom otvaranju Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju (China Financial Technology Forum) na temu „Novo doba, nove finansije, nova tehnologija”.

Novo doba i nove finansije zahtevaju još jaču saradnju između zemalja i naroda”, poručila je guverner Jorgovanka Tabaković, a saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine ima uzlazni trend, jer je podupire i prijateljstvo između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Prirodno je da podižemo lestvice naših očekivanja za sve što nam donosi dobro i da svaku dobru uslugu koju razvijemo i koja zaživi korisnici finansijskih usluga prihvate kao novu normalnost”, konstatovala je guverner Jorgovanka Tabaković. „Narodna banka Srbije generator je tehnoloških promena na tržištu finansijskih usluga kojima smo građanima i privredi stvorili uslove za znatno lakše, brže, sigurnije i jeftinije poslovanje u Republici Srbiji”, podsetila je guverner Jorgovanka Tabaković, uz navođenje nekoliko oblasti u kojima je napredak izuzetno važan i za korisnike, i za pružaoce finansijskih usluga.

  • Znatno smo unapredili platnu infrastrukturu u Republici Srbiji uvođenjem najsavremenijeg sistema za instant plaćanja – IPS sistema Narodne banke Srbije pre četiri godine. Od tada ga intenzivno razvijamo uvođenjem brojnih novih funkcionalnosti, po meri savremenog korisnika.
  • Podstičemo finansijsku inkluziju razvojem platnih usluga koje omogućavaju jednostavan i brz instant prenos novca u bilo koje doba dana i godine, uz poznavanje samo mobilnog telefona.
  • U kontinuitetu modernizujemo domaću DinaCard platnu karticu svesni značaja nacionalne kartične šeme.
  • Dinamična saradnja sa China UnionPay omogućava da se naš nacionalni DinaCard kartični sistem koristi širom sveta. Danas je prihvatanje UnionPay kartica obezbeđeno na preko 85% bankomata u Srbiji, dok je prihvatanje UnionPay kartica na prodajnim mestima omogućeno na 37% POS terminala.
  • Među prvima u Evropi, korisnicima finansijskih usluga u Republici Srbiji omogućili smo zaključivanje finansijskih ugovora na daljinu i korišćenje video-identifikacije, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu njihovih prava.

Kineski forum za finansijsku tehnologiju održava se u okviru 9. Kineskog sajma za trgovinu uslugama (China International Fair for Trade in Services – CIFTIS), uz podršku Svetske trgovinske organizacije, Konferencije UN o trgovini i razvoju, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i drugih međunarodnih organizacija. U okviru Foruma organizovane su i brojne radionice i diskusije na visokom nivou na temu veštačke inteligencije, cloud computing-a i uticaja blokchain tehnologije na inovacije i promene u finansijskom sektoru.

Obraćanje guvernera dostupno je na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

Video:

Kabinet guvernera