04.10.2022.

Guverner Jorgovanka Tabaković na otvaranju XIV konferencije o platnom prometu i tržišnoj infrastrukturi

„Jedan od važnih puteva naše zemlje jeste put regionalne saradnje, što pokazujemo i učešćem u inicijativi ’Otvoreni Balkan’, čime zajedno doprinosimo prosperitetu regiona”, izjavila je danas guverner Jorgovanka Tabaković prilikom uvodnog obraćanja na otvaranju XIV konferencije o platnom prometu i tržišnoj infrastrukturi.

Narodna banka Republike Severne Makedonije, zajedno s centralnom bankom Holandije, poslednjih godina održava konferenciju na temu platnog sistema i tržišne infrastrukture, a ove godine akcenat je bio na razvoju digitalnih plaćanja. Tokom godina, konferencija je postala mesto za razmenu znanja o finansijskim uslugama, kao i mesto za promovisanje novih ideja koje globalni talas digitalizacije donosi.

Uvodnu reč na konferenciji dale su guverner Narodne banke Republike Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i gospođa Inge van Dijk, direktor Sektora za platnu i tržišnu infrastrukturu centralne banke Holandije, dok su učesnici bili predstavnici Evropske centralne banke, predstavnici centralnih banaka zemalja Evropske unije, centralnih banaka regiona, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije, predstavnici Banke za međunarodna poravnanja, uz učešće domaćih regulatora, domaćeg bankarskog sektora, kao i domaćih i stranih nebankarskih institucija, koji su interesne strane u oblasti platnih usluga.
 
Guverner Jorgovanka Tabaković je u svom uvodnom obraćanju izjavila da je za stabilnost i efikasnost finansijskog sektora od izuzetne važnosti stabilan rad platnih sistema, a potom istakla rezultate Narodne banke Srbije u ovoj oblasti:

  • Među prvima u svetu uveden je najsavremeniji sistem za instant plaćanja – IPS sistem Narodne banke Srbije, pomoću kojeg građani i privreda imaju mogućnost da svoja plaćanja izvršavaju lako, brzo i, što je najvažnije, sigurno. Od početka rada sistema do danas izvršeno je preko 113 miliona transakcija, uz prosečno vreme izvršavanje transakcije od 1,1 sekunde. Zahvaljujući dobro postavljenoj infrastrukturi IPS sistema Narodne banke Srbije, uvedena su nova inovativna rešenja za izvršavanje instant plaćanja. Tako naši građani pomoću aplikacije mobilnog bankarstva mogu izvršavati instant plaćanja na prodajnim i internet prodajnim mestima u zemlji. Iz svoje fotelje, u bilo koje doba dana, mogu plaćati račune skeniranjem QR koda pomoću aplikacije mobilnog bankarstva. Instant prenos novca u bilo koje doba dana, svakoga dana u godini, mogu vršiti znajući samo broj mobilnog telefona koji je primalac plaćanja registrovao za tu uslugu.
  • Zabeležen je rast bezgotovinskih plaćanja: broj korisnika mobilnog bankarstva u Republici Srbiji u poslednjih pet godina povećan je za 254%, a broj korisnika elektronskog bankarstva za 106%.
  • Narodna banka Srbije poseduje svoju nacionalnu Dina karticu, koju neprekidno modernizuje, s obzirom na troškove, ali i značaj nezavisnosti i stabilnosti domaćeg finansijskog sistema, pri čemu je, uspostavljajući saradnju s dva velika internacionalna kartična sistema (američkim Diskaverom i kineskim Junionpejom), korisnicima omogućena upotreba Dina kartica i u inostranstvu.
  • Korisnicima finansijskih usluga u Republici Srbiji omogućeno je zaključivanje ugovora o finansijskim uslugama korišćenjem video-identifikacije, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu prava građana. Do danas su zaključena čak 306.644 ugovora na daljinu, a broj zaključenih ugovora na daljinu u odnosu na prethodnu godinu porastao je za 45%.
  • Donet je Zakon o digitalnoj imovini, čime je naša zemlja svrstana u jednu od retkih u svetu koja ima uređen zakon o digitalnoj imovini.

„Jedan od važnih puteva naše zemlje jeste put regionalne saradnje”, navela je guverner Jorgovanka Tabaković i time istakla značaj međunarodne saradnje kroz inicijativu koju je Narodna banka Srbije uputila pojedinim zemljama iz regiona, između ostalog i Republici Severnoj Makedoniji, da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama Narodne banke Srbije, što bi dodatno doprinelo jačanju regionalne saradnje, uz povećanje stepena ekonomskog prosperiteta. „Svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi, nikako na štetu naših država i građana. Jednom uspostavljena infrastruktura omogućiće još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet”, rekla je guverner Narodne banke Srbije, što je u svom govoru istakla i guverner Narodne banke Republike Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska rečima: „Zahvaljujući guverneru Jorgovanki Tabaković i njenom timu, trenutno analiziramo mogućnost produbljivanja naše izuzetne saradnje tako što ćemo se povezati s platnim sistemom čiji je operator Narodna banka Srbije. Ove regionalne aktivnosti znače korak dalje u povezivanju naših kompanija i građana i, u širem smislu, naših privreda, uz međusobnu podršku i nastojanje da dostignemo viši nivo prihoda.”

Guverner Jorgovanka Tabaković podsetila je na reči našeg velikog književnika Miloša Crnjanskog da je nada najviši stepen mudrosti u ljudskom životu. „Zato se nadajmo dobrom, pokušavajući, stvarajući, pomažući jedni drugima. Jer interes svih nas jeste međusobna saradnja i harmonija. Ništa nije nemoguće za one koji s voljom i predanošću vredno rade. Inspirisana nazivom auto-puta organizatora, želim nam da uvek hodamo putevima prijateljstva.”

Celo obraćanje možete preuzeti na ovom linku.

Kabinet guvernera