10.10.2022.

Delegacija Republike Srbije na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković, učestvovaće na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koja se održava od 10. do 16. oktobra u Vašingtonu.
 
Glavne teme razmatranja na Godišnjoj skupštini biće izgledi svetske ekonomije, kretanja na svetskim finansijskim tržištima i ključni izazovi ekonomskih politika u kontekstu pojačanih geopolitičkih tenzija i poremećaja u lancima snabdevanja. Diskutovaće se i o energetskoj krizi, kao i o postizanju klimatskih i razvojnih ciljeva. Predviđeno je i da generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda predstavi Program globalne politike.
 
Delegacija Republike Srbije razgovaraće s rukovodstvom ove dve međunarodne institucije o aktuelnim i očekivanim makroekonomskim kretanjima u Srbiji. Tokom održavanja Godišnje skupštine biće organizovan i niz bilateralnih sastanaka delegacije Republike Srbije s predstavnicima brojnih institucija i investitora radi promocije potencijala srpske privrede i napretka koji je naša zemlja ostvarila na makroekonomskom i opštem planu. Poseban sastanak biće održan s predstavnicima Federalnih rezervi Njujorka, na njihovu inicijativu. Prethodni sastanak organizovan je u oktobru 2019. godine, kada je u Beogradu boravila visoka delegacija Federalnih rezervi Njujorka, što je bila prva poseta predstavnika ove institucije Narodnoj banci Srbije.

 

Kabinet guvernera