01.11.2022.

Halkbanka i Banka Poštanska štedionica uvele nove mogućnosti za IPS plaćanja svojim klijentima

Halkbanka a.d. Beograd svojim klijentima je omogućila IPS usluge u okviru aplikacije za mobilno bankarstvo SmartHALK Pro. Nju koriste pravna lica koja su klijenti pomenute banke. U okviru ove aplikacije omogućene su usluge IPS plaćanja na prodajnim mestima metodima IPS pokaži i IPS skeniraj, kao i plaćanje računa odnosno faktura skeniranjem NBS IPS QR koda. Na ovaj način Halkbanka a.d. Beograd postala je peta banka u Srbiji koja pravnim licima putem aplikacije mobilnog bankarstva omogućava pomenute IPS usluge. Uz ovu banku, pomenute usluge nude Banka Inteza, Unikredit banka, Eurobank-Direktna i Rajfajzen banka.

Uz razvoj na strani Halkbanke a.d. Beograd, još jedan učesnik IPS sistema Narodne banke Srbije radio je na unapređivanju usluga koje svojim klijentima nudi u okviru aplikacije mobilnog bankarstva. Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd u svojoj novoj aplikaciji za fizička lica omogućila je upotrebu tehnologije deep link za izvršavanje plaćanja na internetu metodom plaćanja IPS skeniraj. Plaćanja bez ostavljanja osetljivih podataka o platnom instrumentu na internetu koje nudi korišćenje metoda plaćanja IPS skeniraj, korisnici nove aplikacije mobilnog bankarstva Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd od sada mogu da koriste i ako žele celokupni proces internet trgovine da obave na svom mobilnom telefonu. Naime, uz nekoliko klikova na internet prodajnom mestu kome pristupa preko telefona kupac može aktivirati aplikaciju mobilnog bankarstva i u njoj potvrditi izvršenje željenog plaćanja.

Proces kupovine na mobilnom telefonu započinje tako što kupac izabere opciju IPS skeniraj na sajtu trgovca. Nakon toga će mu se prikazati opcija da izabere banku čijom aplikacijom želi da izvrši plaćanje. Izborom banke i klikom na dugme „Plati” kupac će pokrenuti željenu aplikaciju mobilnog bankarstva, u kojoj će odmah imati opciju da autorizuje izvršenje plaćanja. Ukucavanjem PIN-a transakcija će biti inicirana i izvršena u svega nekoliko sekundi. Ovo je jedan od najsavremenijih i najjednostavnijih načina plaćanja na internetu u Srbiji i korisnicima povećava bezbednost vršenja kupovine, jer ni u jednom slučaju korisnik ne ostavlja podatke o svom platnom instrumentu na internetu. Uz to, autorizacija plaćanja i iniciranje transakcije se obavlja u sigurnom okruženju aplikacije mobilnog bankarstva, odnosno kupčeve banke.

Korisnici nove aplikacije mobilnog bankarstva Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd mogu sigurno, brzo i jednostavno da izvršavaju plaćanja na internet prodajnim mestima u našoj zemlji, a ovakvu uslugu svojim korisnicima mobilnog bankarstva, pored pomenute banke, nudi još 12 banaka u Srbiji: Banka Inteza, Eurobank-Direktna, Erste banka, Unikredit banka Srbija, OTP banka Srbija, NLB Komercijalna banka, Rajfajzen banka, AIK banka, Halkbanka, Adiko banka, RBA banka i Mobi banka.

Metod plaćanja IPS skeniraj predstavlja jedinstveno rešenje na tržištu, koje i trgovcima donosi višestruke koristi – novac je na računu trgovca u nekoliko sekundi, nema potrebe za upravljanjem ili čuvanjem osetljivih informacija o platnom instrumentu kupca, jednostavnost primene rešenja, jednostavno i brzo plaćanje za kupce, niže naknade zbog cenovne politike Narodne banke Srbije i dr. U skladu s mogućnostima koje trgovci imaju u slučaju da koriste pomenuti metod plaćanja, konstantno se povećava broj internet trgovaca kod kojih se ovakva plaćanja mogu izvršiti. Pregled internet prodajnih mesta na kojima se može platiti metodom IPS skeniraj možete pogledati ovde.

Sektor za platni sistem