10.04.2023.

Delegacija Republike Srbije na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković, učestvovaće na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 10. do 16. aprila u Vašingtonu. Tom prilikom, delegacija Srbije vodiće bilateralne razgovore s rukovodstvom i predstavnicima ovih institucija u okviru nastavka kontinuirane saradnje i podrške očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti naše zemlje i nastavku strukturnih reformi.

Naša delegacija učestvovaće i na sastanku Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija deo, kao i sastanku zatvorenog tipa koji direktor Sektora za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda organizuje s guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, i na kome će biti razmatrani ekonomski izgledi i izazovi za Evropu za naredni period.

Delegacija Srbije sastaće se i s velikim brojem investitora kojima će predstaviti dosadašnje rezultate, unapređen poslovni ambijent i ekonomski potencijal naše zemlje. Između ostalog, delegacija Republike Srbije će na investitorskoj konferenciji J.P. Morgan-a, u okviru sesije posvećene zemljama s tržištem u razvoju, predstaviti ekonomske izglede i izglede monetarne politike u Srbiji.
 
Tokom Prolećnog zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa ovih međunarodnih finansijskih institucija – Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj. Na ovim sastancima razgovaraće se o najnovijim globalnim ekonomskim kretanjima i izgledima, uz poseban osvrt na istovremene izazove koji uključuju visoku inflaciju, visok nivo duga i pooštrene globalne finansijske uslove u okolnostima izraženih geopolitičkih tenzija. Razmatraće se kako multilateralna saradnja može da pomogne u rešavanju aktuelnih ekonomskih izazova.

Kabinet guvernera