30.09.2020.

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, индустријска производња повећана је у августу за 4,2% међугодишње, вођена растом производње у свим секторима. Прерађивачка индустрија је у августу забележила међугодишњи раст од 3,0%, чему је у највећој мери допринела већа производња у области металних производа, електричне опреме и хемијске и фармацеутске индустрије. Поред тога, међугодишњи раст производње у августу забележен је и у секторима енергетике и рударства од 11,2% и 1,8%, респективно.

Десезонирано посматрано, индустријска производња је у августу, четврти месец узастопно, забележила раст на месечном нивоу и у односу на јул повећана је за 3,5%, чиме је достигнут ниво укупне индустријске производње из периода пре избијања пандемије вируса корона. Раст на месечном нивоу такође је вођен прерађивачком индустријом, која је забележила раст од 2,4% десезонирано. 

Подаци из области трговине на мало потврђују да је забележен потпуни опоравак ове привредне гране, с обзиром на то да је промет робе у трговини на мало четврти месец заредом забележио међугодишњи раст, који је у августу износио 4,5%. У периоду јануар–август, у односу на исти период претходне године, промет у трговини на мало био је већи за 4,6%. 

У августу је настављен и опоравак туристичког промета, вођен у потпуности домаћим туризмом. Међугодишњи пад укупног броја ноћења туриста у августу успорен је на 17,1%, а опоравку туризма допринео је раст броја ноћења домаћих туриста од 23,1% међугодишње. 

Када је реч о спољнотрговинским токовима, извоз робе изражен у еврима у августу је био нижи за 4,0% у односу на август претходне године, док је увоз робе смањен за 2,0% међугодишње.

Кабинет гувернера