05.10.2020.

Почели званични разговори мисије Међународног монетарног фонда са делегацијом Републике Србије

Званични разговори делегације Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда почели су данас пленарним састанком, који је одржан у видео-формату. Делегацију Републике Србије предводи гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, а мисију Међународног монетарног фонда предводи Јан Кејс Мартејн. У разговорима је учествовао и министар финансија Синиша Мали са сарадницима.

Разговори с мисијом Међународног монетарног фонда, који ће трајати до 16. октобра, водиће се у оквиру петог, последњег полугодишњег разматрања економског програма подржаног Инструментом за координацију политике. Овај вид сарадње с Републиком Србијом Међународни монетарни фонд одобрио је у јулу 2018. године на период од 30 месеци, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

Током разговора биће сагледана актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања, примена и ефикасност мера економске политике предузетих због пандемије COVID-19, а биће речи и о економским изгледима и пројекцијама за наредни период. Поред тога, размотриће се и статус реализације циљева у оквиру праћења програма сарадње с Међународним монетарним фондом.

Кабинет гувернера