09.10.2020.

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у септембру

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају септембра износиле су 13.030,3 милиона евра. Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 136 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају септембра износиле су 10.776,3 милиона евра.

На крају септембра бруто девизне резерве биле су за 338,8 милиона евра ниже него на крају претходног месеца, што је у највећој мери резултат деловања два фактора – плаћања девизних обавеза државе (нето 212,0 милиона евра), као и активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту продајом девиза (150,0 милиона евра), ради наставка обезбеђења финансијске стабилности, односно ублажавања ефеката кризе изазване вирусом корона на домаћу економију. Нето приливи у девизне резерве током септембра остварени су по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, девизне обавезне резерве банака услед уобичајених активности банака и другим основима (укупно нето 17,2 милиона евра), а остварен је и позитиван нето тржишни ефекат (6,0 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру износио је 410,4 милиона евра и био је за 48 милиона евра мањи него у претходном месецу. У првих девет месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 4.821,6 милиона евра.

У септембру, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у септембру нето продала 120 милиона евра. Посматрано од почетка године, Народна банка Србије је ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1.635 милиона евра.

Кабинет гувернера