27.10.2020.

Представници Народне банке Србије на састанку Пододбора за економска и финансијска питања

Представници Народне банке Србије учествовали су на састанку с представницима Европске уније у оквиру Пододбора за економска и финансијска питања, током којег су активно разматрали макроекономска кретања и изгледе Србије.

У уводном делу састанка представници Европске уније рекли су да су, између осталих, отворена и преговарачка поглавља 9 – Финансијске услуге и 17 – Економска и монетарна политика, чиме су оба поглавља у којима је Народна банка Србије руководећа институција отворена.

Представници Народне банке Србије подсетили су на факторе раста које су средином октобра детаљно изнели током разговора са Европском комисијом. Поновљена је ревидирана пројекција раста бруто домаћег производа Србије за ову годину навише на –1% и указано на бољи исход у трећем тромесечју ове године од очекиваног, као и на позитивне ризике да раст може бити и већи. Истакнуто је да је инфлација у Србији очувана на ниском нивоу, што се очекује и у средњем року, те је дат приказ фактора који су водили и који ће водити кретање инфлације у наредном периоду на ниском и стабилном нивоу. Указано је и на убрзан опоравак извоза из Србије, који је већ у августу забележио ниво који је био пре пандемије, при чему ће и темпо опоравка европских трговинских партнера утицати на кретања у овом сегменту.

Наш банкарски сектор је ову кризу дочекао са изграђеним високим резервама ликвидности и уз међународно упоредиве показатеље који упућују на његову високу стабилност и отпорност. Захваљујући проактивном приступу Народне банке Србије, учешће проблематичних кредита у Србији константно смо смањивали на 3,5%, што је најнижи ниво од када се овај показатељ квалитета активе банака прати. Народна банка Србије, као што је чинила и до сада, наставља пажљиво да прати кретања у финансијском сектору.
 
У остатку дана представници Народне банке Србије учествоваће и у осталим темама из агенде Пододбора за економска и финансијска питања.

Кабинет гувернера