30.10.2020.

Народна банка Србије обележава Светску недељу штедње

Народна банка Србије традиционално обележава Светску недељу штедње, која траје од 31. октобра до 6. новембра.

Уз уважавање неопходних мера заштите јавног здравља у условима пандемије вируса корона, у склопу овогодишњег програма, 5. и 6. новембра планирана је реализација радионица „Динар – наш новац”, „Фалсификати” и „Знамените личности на новчаницама” у Трговинско-угоститељској школи у Лесковцу.

Ученици другог и трећег разреда ове школе имаће прилику да се ближе упознају са историјатом фалсификовања новчаница и кованог новца. Посебна пажња биће посвећена историјату кривотворења новца на нашим просторима, заштитним елементима новчаница динара, евра и долара, као и одликама фалсификата тих новчаница.

Такође, ученици ће сазнати нешто више о знаменитим личностима на динарским новчаницама (од 1884. године до данас), о свакој појединачној новчаници на којој се налази личност значајна за нашу културно-историјску баштину, уз опис новчанице и осврт на живот и дело личности представљене на њој.

Након реализације, видео-запис с радионица биће доступан на поддомену Центар за посетиоце Народне банке Србије: www.centarzaposetioce.nbs.rs.

На поменутој интернет страници доступни су и видео-садржаји о циљевима и функцијама Народне банке Србије, историјату зграде Банке, као и о Центру за посетиоце.

Центар за посетиоце