19.11.2020.

Opportunity banka a.d Novi Sad променила власничку структуру

У складу с претходно датим сагласностима Народне банке Србије, Opportunity banka a.d Novi Sad (у даљем тексту: Банка) данас је променила власничку структуру. Поред досадашњег јединог власника Банке (100%) – Opportunity Transformation Investments Inc, са седиштем у Сједињеним Америчким Државама, који је смањио своје учешће на 22%, власници Банке постале су две стране реномиране банке специјализоване за финансирање компанија, пројеката и финансијских институција у интересу развоја друштвено одговорног, еколошки одрживог и иновативног пословања, са седиштем у Немачкој – Umweltbank из Нинберга, са 30% учешћа, и GLS Gemeinschaftsbank из Бохума, са 19,99% учешћа, и два правна лица – Triodos Sicav II из Луксембурга, са 14% учешћа, и Legal Owner Triodos Funds B. V. из Холандије, са 14% учешћа. Промена власничке структуре било које банке, која подразумева стицање (директно или индиректно) власништва у банци које омогућава 5% или више гласачких права, дозвољена је само уз претходну сагласност Народне банке Србије, која је овим лицима дата 30. 10. 2020. године.

Улазак угледних инвеститора у банкарски сектор Републике Србије, као што су поменута правна лица, још једна је потврда перспективе, поверења и атрактивности домаћег банкарског сектора, као и резултата Народне банке Србије у обезбеђивању макроекономске стабилности, која је постигнута у претходном периоду. При оцени испуњености свих прописаних услова за давање претходне сагласности наведеним правним лицима, Народна банка Србије је препознала и значај и улогу ових лица на тржишту и Европе, и Републике Србије у будућем периоду, посебно имајући у виду да Банка од свог оснивања у Републици Србији 2002. године снажно подржава развој и пословање регистрованих пољопривредних газдинстава, предузетника, микропредузећа и малих предузећа, руралних домаћинстава, као и других клијената у Републици Србији који имају отежан приступ финансијским услугама које пружају банке, као и чињеницу да се наведена правна лица, између осталог, баве финансирањем компанија, пројеката и финансијских институција у интересу развоја друштвено одговорног, еколошки одрживог и иновативног пословања и да намеравају да наставе да и даље развијају послове микрокредитирања за мала и средња предузећа. Такође, једна од банака (GLS Gemeinschaftsbank) која је стекла власништво у Банци чланица је немачког система и Савезне асоцијације немачких задружних банака.

Народна банка Србије посебно је задовољна чињеницом да су наведена правна лица препознала Републику Србију као атрактивну дестинацију за инвестирање и без обзира на отежавајуће околности које су проузроковане вирусом корона, као и да је у конкретном случају план да циљна група клијената ове микрофинансијске банке буду, као и до сада, пољопривредна газдинства, микропредузећа и мала предузећа, укључујући и предузетнике, пензионере и клијенте с ниским примањима.
Давањем претходне сагласности за промену власничке структуре, Народна банка Србије наставља да подржава све активности које су усмерене ка промоцији предузетништва и иновација, као кључним и водећим снагама будућег развоја, и доприноси побољшању услова пословања за стартап компаније, микропредузећа, али и за сегмент малих и средњих предузећа, као један од носилаца привредног раста.

С тим у вези, а како с наведеним новим власницима у Банци делимо заједничке вредности у смислу привредног раста и развоја у Републици Србији, оцењено је да ће ова лица допринети не само успешном пословању Банке већ и даљем руралном развоју и развоју предузетништва у Републици Србији.

Кабинет гувернера