11.12.2020.

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у новембру

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају новембра износиле су 12,8 милијарди евра. Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 134 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају новембра износиле су 10,5 милијарди евра.

На крају новембра бруто девизне резерве биле су ниже за 206,6 милиона евра него на крају претходног месеца. С обзиром на то да су девизне трансакције у новембру имале позитиван нето ефекат (укупно 23,8 милиона евра), односно приливи су били већи од одлива, највише захваљујући активностима Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту, месечно смањење девизних резерви у целости је резултат негативног нето ефекта тржишних кретања (укупно –230,4 милиона евра).

Приливи у девизне резерве током новембра по основу активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту (158,0 милиона евра) у целости су покрили нето одливе по основу девизних обавеза државе (143,7 милиона евра).

Нето приливи по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, и другим основима (укупно 54,8 милиона евра) били су више него довољни да покрију нето одливе по основу девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака и другим основима (укупно 45,3 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру износио је 558,4 милиона евра и био је за 66,2 милиона евра већи него у претходном месецу. У првих једанаест месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5.872,2 милиона евра.

У новембру, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у новембру нето купила 115 милиона евра. Посматрано од почетка године, Народна банка Србије је, ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1.620 милиона евра.

Кабинет гувернера