14.12.2020.

Објављен извештај агенције Standard & Poor’s за Србију – потврђен кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ и стабилни изгледи за његово побољшање

Рејтинг агенција Standard & Poor’s потврдила је кредитни рејтинг Србије за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути на нивоу ББ+. Потврђени су и стабилни изгледи за његово даље побољшање.

У свом извештају агенција Standard & Poor’s наводи да је задржавање кредитног рејтинга и изгледа за његово даље побољшање резултат тога што је Србија у кризу изазвану пандемијом ушла са знатно бољим укупним макроекономским показатељима. Као кључни фактор који је томе допринео наводи се чињеница да су Народна банка Србије и Влада Републике Србије у претходном периоду очувале ценовну, финансијску и фискалну стабилност, као и релативну стабилност девизног курса. Aгенција у први план истиче и да су уређене јавне финансије и повећане девизне резерве омогућилe институцијама Републике Србије довољно простора да адекватним мерама пруже подршку економији током пандемије.

У делу надлежности Народне банке Србије, агенција Standard & Poor’s наглашава и да је кредитни рејтинг подржан кредибилним оквиром монетарне политике. О томе сведочи и чињеница да је Народна банка Србије успела да очува инфлацију на нивоу испод 2% у последњих седам година, што је знатно ниже од просечне инфлације од око 10% у периоду 2003–2012. Агенција наводи и да је финансијска стабилност ојачана, што аргументује високом капиталном адекватношћу, смањењем учешћа проблематичних кредита на 3,4% у септембру и способношћу финансијског система Србије да пружи пуну подршку привредном расту.

„Oчуван кредитни рејтинг Србије током пандемије, настављен прилив страних директних инвестиција, као и постигнута најнижа цена задуживања на међународном финансијском тржишту, конкретна су потврда поверења инвеститора и рејтинг агенција да Србија има повољну макроекономску перспективу. Истовремено, то је и признање Народној банци Србије и Влади на успешном очувању макроекономске и финансијске стабилности и повољних изгледа за привредни раст, као неопходном услову за раст животног стандарда наших грађана”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Aгенција Standard & Poor’s истиче и да је пројекцију раста бруто домаћег производа Србије за ову годину ревидирала знатно навише, са –3,5% на –1,5%, а да за следећу годину очекује више него потпуни опоравак и раст од 4,5%. Као кључан фактор који је утицао на ревизију пројекције навише агенција Standard & Poor’s наводи обиман и правовремен пакет мера монетарне и фискалне политике, без којег би, према њеним речима, Србија у 2020. години имала знатно већи привредни пад.

Када је реч о јавним финансијама, агенција наводи да је буџет за 2021. планиран с циљем постепеног уравнотежења јавних финансија и да ће допринети пројектованом смањењу учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу, уз настављено повећање капиталних инвестиција у инфраструктурне пројекте.

У контексту смањења макроекономских неравнотежа истиче се и да се Србија данас, у поређењу с периодом претходне светске кризе, у финансирању текућег дефицита више ослања на стране директне инвестиције, а мање на приливе од портфолио инвестиција. „За разлику од претходне кризе, када је највећи део фискалног и тадашњег високог текућег дефицита Србије финансиран приливима по основу портфолио инвестиција, у последњих скоро шест година стране директне инвестиције више него у целости покривају текући дефицит и доприносе расту девизних резерви земље”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић. „Претежна усмереност страних директних инвестиција у разменљиве секторе и регионална доминација у привлачењу инвестиција повећали су извозну базу Србије и допринели расту учешћа извоза робе и услуга у бруто домаћем производу са испод 34% у 2012. на преко 50% у 2019. години”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић. „Захваљујући секторској и географској диверсификацији страних директних инвестиција и извоза, на којима смо системски радили, били смо у могућности да током 2020. избегнемо већи пад извоза, који се већ у септембру вратио на преткризни ниво. Упркос томе што ће пад економске активности зоне евра ове године износити преко 7%, очекујемо да извоз Србије на нивоу године забележи једноцифрени пад”, додала је гувернер Јоргованка Табаковић.

У свом извештају агенција наводи и да би рејтинг Србије у наредном периоду могао бити повећан уколико се настави прилив страних директних инвестиција и на тај начин пружи додатна подршка расту извоза и девизних резерви, што ће додатно повећати отпорност наше екстерне позиције.

„Пакет мера донет у рекордном року омогућио је да активност у већини кључних области врло брзо достигне преткризни ниво и да се очувају производни капацитети, запосленост и потрошачко поверење, што ће Србији омогућити да оствари висок привредни раст наредне године и да се у средњем року врати на стопу раста од око 4% годишње”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера