18.12.2020.

Више од 93% дужника уредно у измиривању обавеза пре пандемије у смислу услова за добијање олакшица

Поводом неистинитих и погрешних интерпретација у дневном листу „Српски телеграф”, у чланку под насловом „Испала за 80% дужника”, а у вези са усвојеним мерама Народне банке Србије, како би се избегли даљи неспоразуми у погледу тумачења тих мера, а посебно како се не би обесхрабрили дужници, за чију добробит су ове мере и усвојене, да од банака затраже олакшице у отплати обавеза – желимо да истакнемо да право на коришћење олакшица имају сви дужници погођени актуелном епидемиолошком ситуацијом, који услед тога нису у могућности или могу имати потешкоће да измирују своје обавезе према банци (и даваоцу финансијског лизинга).

Изнесена је груба неистина да је услов за примену мера за олакшану отплату кредита да дужници нису имали никакво кашњење. Одлуком Народне банке Србије о привременим мерама за банке у циљу адекватног управљања кредитним ризиком у условима пандемије COVID-19 прописано је да само они дужници који су стекли статус неизмирења обавеза пре пандемије не могу да поднесу захтев за олакшице, а то су само они дужници који су пре пандемије каснили са измирењем обавеза дуже од 90 дана. Све то пише у другом пропису којим је уређена адекватност капитала и који су банке такође обавезне да примењују. Такође, никаквих накнадних измена Одлуке није било и изношење таквих лажних тврдњи у јавности може да се квалификује као озбиљно кривично дело. Оне који шире овакве неистине позивамо да читају прописе пажљиво, а не на прескок, и да не узбуњују јавност због мањка своје концентрације. Према томе, на основу званичних података Народне банке Србије, више од 93% дужника испуњава услов за одобравање олакшица и за њих је обавезна примена олакшица уколико испуњавају и друге услове прописане Одлуком. То свакако не значи и банкама није забрањено да понуде и одобре олакшице и свим другим дужницима који не испуњавају услове из Одлуке.

Стварање одијума јавности према примени донетих мера непримереним инсинуацијама саговорника аутора текста у погледу наводних накнадних измена објављених одлука, о чему нема ни говора, и позивање на неименованог банкара, који очигледно недовољно добро познаје прописе Народне банке Србије, представља недобронамерни покушај омаловажавања резултата Народне банке Србије, донетих мера и покушај стварања забуне у јавности, односно обесхрабривања дужника који испуњавају прописане услове да се својим пословним банкама (даваоцима финансијског лизинга) обрате са захтевом за коришћење олакшица које је Народна банка Србије донела.

На крају, истичемо да је ваљана информисаност дужника од изузетног значаја за реализацију мера подршке које су усвојене ради помоћи у отплати обавеза грађана и привреде, те апелујемо да се објављују само претходно проверене и јавно објављене информације Народне банке Србије, а да се непроверене информације погрешно не интерпретирају.

Кабинет гувернера