10.03.2021.

Народна банка Србије обележава Светску недељу новца и Међународни дан франкофоније

Народна банка Србије од 22. до 28. марта обележава Светску недељу новца. Светска недеља новца представља глобалну акцију чији су циљеви едукација деце и омладине о новцу, штедњи, предузетништву и сличним темама путем забавних и интерактивних активности, које организују школе, универзитети, министарства, централне банке и друге финансијске и образовне институције широм света.

Ове године, у условима које намеће пандемија вируса корона, Народна банка Србије Светску недељу новца обележава путем видео-садржаја. Видео-материјал у форми презентација на теме Народна банка Србије, Новац кроз историју, Штедња, Лажни новац и Инфлација, укључујући и квиз-питања, биће доступан од 22. марта на поддомену Центра за посетиоце Народне банке Србије – centarzaposetioce.nbs.rs. Деца и омладина, као и старија популација, путем занимљивих слајдова моћи ће да уђу у виртуелни свет новца и његове употребе, као и да се упознају са улогом и циљевима Народне банке Србије, с појмом новца, његовим развојем кроз векове, као и његовим заштитним елементима. Такође, моћи ће да сазнају шта је инфлација и како држава и Народна банка Србије воде бригу о томе да она не буде висока, као и који су облици и предности штедње.

Народна банка Србије обележава и Међународни дан франкофоније – 20. март, истичући важност међународне сарадње и културне размене, представљањем историјске сарадње првенствено с централним банкама Француске и Белгије.

На нашем поддомену centarzaposetioce.nbs.rs заинтересовани посетиоци могу да погледају каталог који је испратио изложбу „Париз–Београд 1886–2012. Приче о једној сарадњи”, која је била представљена у Банци Француске у Паризу, а затим и у галерији пословног објекта Народне банке Србије на Славији.

Први пут посетиоци поддомена могу да прелистају књигу утисака, која садржи само део коментара наших посетилаца, писаних током 16 година рада Центра за посетиоце Народне банке Србије.

Кабинет гувернера