05.04.2021.

Делегација Србије на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, предводиће делегацију Србије на састанцима током Пролећног заседања Међународног монетарног фонда, које се ове године одржава од 5. до 11. априла.

Због актуелне здравствене ситуације узроковане пандемијом вируса корона, Пролећно заседање Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, као и прошле године, организовано је у виртуелном формату.

Током Пролећног заседања биће одржани састанци саветодавних органа ових институција – Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој. У раду ових комитета Србија учествује преко Конституенце Швајцарске, чија је чланица и преко које остварује своје право гласа у Међународном монетарном фонду и Светској банци.

Састанак Конституенце Швајцарске одржаће се 6. априла, док је састанак Међународног монетарног и финансијског комитета планиран за 8. април, с фокусом на сузбијањe пандемије, глобалне изгледе привредног опоравка од последица пандемије, као и услове у којима ће се опоравак спроводити. Последњи у низу је састанак с гувернерима и министрима финансија средње, источне и југоисточне Европе, током којег ће се дискутовати о предузетим мерама и економским изгледима и изазовима за Европу у условима пандемије.

Током обраћања уочи предстојећег Пролећног заседања, генерални директор Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева изнела је оцену те институције да су широм света уложени ванредни напори у борби против ефеката пандемије. Владе су предузеле свеобухватне мере, укључујући фискалну подршку у износу од око 16 билиона долара, а централне банке су дале огромну подршку ликвидности и повољним условима финансирања. Оцена ове институције је да би, без истовремене примене свих ових мера, глобална економска контракција током прошле године била најмање три пута већа и догодила би се још једна велика депресија. Оцењено је и да је успех процеса вакцинације био већи тамо где су људи имали могућност избора вакцина.

Кабинет гувернера